Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 22 jul 2017

Geef Trump maar de schuld: Faraday Future schrapt fabriek Tesla-killer

Automaker Faraday Future is de afgelopen tijd vooral in het nieuws geweest met betrekking tot de aankomende Faraday Future FF 91. Deze elektrische auto zou het namelijk nog behoorlijk moeilijk maken voor Tesla. Het ziet er echter naar uit dat het elektrische monster er voorlopig nog niet aankomt. De bouw van de fabriek in Nevada, waar de auto geproduceerd zou worden, is namelijk gestopt. Dit zou te maken hebben met financiële problemen.

Financiële ruggengraat Faraday Future is meest controversiële Chinese ondernemer

De Faraday Future startup wordt financieel vooral gesteund door LeEco oprichter Jia Yueting. De Chinese ondernemer heeft echter een nogal uitgesproken en controversiële reputatie en lijkt soms nogal frivole beslissingen te nemen. Jia verdiende een fortuin met het oprichten van het Chinese antwoord op Netflix, maar kwam toen in de problemen toen hij zijn zaken probeerde uit te breiden naar de film, smartphone en auto industrie. Op het moment zou er zelfs beslag liggen op allerlei acquisities van Jia ter waarde van 180 miljoen dollar.

Faraday FF91

Fabriek wordt verplaatst naar andere locatie om snel met massaproductie FF 91 te beginnen

De Faraday Future fabriek was een project van een miljard dollar, en het sluiten ervan is nog een tegenslag voor Jia om te verwerken. Maar ook voor ons aangezien dit de toekomst van wat de meest geweldige elektrische auto ooit zou worden, onzeker maakt. De LeEco oprichter geeft aan dat ze op zoek zijn naar een fabriek die aansluit bij de toekomstige strategische opties van Faraday en ervoor kan zorgen dat de productie van de FF 91 snel kan beginnen. Op WeChat geeft Jia verder aan dat  de FF 91 fabriek naar een nieuwe locatie wordt verplaatst om de auto’s toch nog op tijd af te kunnen leveren. Vorig jaar werd de productie ook al tijdelijk stopgezet, toen de aannemer van het gebouw claimde dat hij niet zou zijn betaald.

Komt het uiteindelijk allemaal door Trump?

Faraday Future CFO Stefan Krause liet onlangs weten dat het besluit om de fabriek te schrappen te maken had met een verschuiving in bedrijfsstrategie. Op het moment zouden er namelijk bepaalde veranderingen plaatsvinden, die bedrijven zoals Faraday Future en Tesla drastisch zouden kunnen beïnvloeden. Dit zou onder andere te maken hebben met het beleid van Trump en de vraag of hij door zal gaan bepaalde voordelen aan te bieden bij het kopen van elektrische auto’s.

Faraday Future

Project bracht Nevada voordelen, maar ook risico’s

Met het bouwen van de fabriek zou de werkgelegenheid in de staat Nevada omhoog gaan met maar liefst 4500 banen. Steve Hill, directeur van het gouverneurskantoor van economische ontwikkelingen, geeft aan dat de staat de mogelijkheden maar ook de risico’s van het project heeft erkend. Daarom moest er eerst één miljard dollar geïnvesteerd worden door het bedrijf, voordat er zaken zoals belastingvoordeel en verbeteringen van de infrastructuur werden beloofd.

Hoe het ook zij, het is even een bittere pil voor Faraday Future, zeker na alle ophef over de FF 91. Terwijl we wachten op de productie van het elektrische wonder kunnen we de claim dat Faraday Tesla wel aan zou kunnen nader bekijken. Zou Faraday Future inderdaad met hun allereerste model Tesla al kunnen verslaan?

Reageer op artikel:
Geef Trump maar de schuld: Faraday Future schrapt fabriek Tesla-killer
Sluiten