Ilona Braam
Ilona Braam Apps 24 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

FaceApp concurrent: tover je foto’s veilig om tot klassieke meesterwerken

FaceApp is de laatste tijd nogal vaak in het nieuws geweest. Eerst omdat iedereen opeens massaal zichzelf en vrienden in verouderde staat wilde zien en daarna omdat er toch wat problemen zouden zijn met betrekking tot de privacy van je foto’s. Maar terwijl de wereld zich druk maakt over FaceApp, is er een andere selfie tool populariteit aan het winnen. We hebben het over AI Portrait Ars en zij lijken wat meer bekommerd te zijn over je privacy.

Van selfie tot klassiek schilderij

Met AI Portrait Ars wordt je foto niet verouderd, maar wordt hij omgetoverd tot een klassiek schilderij. De tool is ontwikkeld door onderzoekers aan het MIT-IBM Watson AI Lab en zou bedoeld zijn om gebruikers wat meer te leren over kunst. Zoals je waarschijnlijk al vermoedt wordt kunstmatige intelligentie ingezet om je foto’s te veranderen in geschilderde portretten.  Om de benodigde Generative Adversarial Network (GAN) modellen van het systeem te trainen, hebben de onderzoekers eerst wel duizenden schilderijen uit verschillende kunststromingen aan het systeem moeten voeren.

AI Portrait Ars concurrent FaceApp

Te populair

Het resultaat mag er echter zeker wezen en behoorlijk wat mensen zijn al aan de slag gegaan op de AI Portraits website om te dollen met foto’s. Er zijn zelfs dusdanig veel mensen geïnteresseerd in de selfie tool, dat het op een gegeven moment teveel werd voor de site. Daarom is het systeem even offline gehaald terwijl ze bezig zijn met onderhoud. Je zou volgens het bericht op de site echter weer gauw aan de slag kunnen met je selfies.

AI Potraits Ars

Anders dan FaceApp

Om je foto om te toveren tot een klassiek schilderij, hoef je slechts links op een upload knop te klikken om je foto aan de AI over te leveren. Vervolgens gaat het systeem aan de slag en krijg je een kunstzinnige versie van de zandloper te zien, terwijl je aan het wachten bent. Daarna kun je pronken met een nieuw klassiek meesterwerk. De makers van het systeem geven aan dat je foto’s naar de servers van de site worden gestuurd om je schilderij te maken. Data van de foto’s wordt slechts en alleen daarvoor gebruikt en je foto’s zouden daarna weer onmiddellijk verwijderd worden.

Dat is wel wat anders dan wat we bij FaceApp zagen. Daar werden foto’s ook wel eens in een cloud opgeslagen. Maar was de app uiteindelijk echt zo onveilig? We hebben alle feiten voor je op een rijtje gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cnet

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
FaceApp concurrent: tover je foto’s veilig om tot klassieke meesterwerken
Sluiten