Facebook: 5 functionaliteiten die jij nog niet kende

De wereldwijde populariteit van Facebook is haast onmetelijk. Oké, het is wel te meten. Het sociale medium heeft namelijk anno 2020 11.23 miljoen gebruikers en maandelijks meer dan 2,89 miljard actieve gebruikers. Ben jij er daar een van? Dan hebben we een aantal handige tips voor je.

Facebook heeft zo veel verschillende (nieuwe) functies dat het haast onmogelijk is om van het bestaan van iedere functie af te weten. Daarom hebben wij hieronder vijf functies voor je op een rij gezet die je misschien nog niet kende.

1. Bekijk de vriendschapsverzoeken die je hebt verstuurd

Heb je een vriendschapsverzoek verstuurd en heeft de ontvanger die geaccepteerd? Dan is die persoon nu je ‘vriend’ op Facebook en kun je hem/haar in je lijst met Facebook vrienden vinden. De onbeantwoorde verzoeken staan ook ergens opgeslagen.

Wil je deze zien? Klik dan op het vrienden-icoontje bovenin het scherm van de Facebook-pagina (waar je ook zelf nieuwe vriendschapsverzoeken accepteert) >> Klik vervolgens op ‘Find Friends’ >> Klik op ‘View sent requests’ (een kleine knop bovenaan de pagina). Hier zie je welke vriendschapsverzoeken je wel hebt verstuurd maar die nog niet beantwoord zijn.

Facebook laptop
Facebook op desktop (Afbeelding: ANP / Koen van Weel)

2. Bekijk hoeveel tijd je besteed op Facebook

Net als Instagram heeft ook grote broer Facebook een functie waarop je kunt zien hoeveel tijd je op het sociale medium besteedt. Om dit te bekijken ga je in de Facebook app op Android en iOS naar het ‘Settings and Privacy’ menu >> scroll naar beneden voor ‘Your time on Facebook’. Deze functie laat je in een grafiek zien hoeveel tijd je op het platform hebt doorgebracht in de afgelopen week, de gemiddelde tijd die je er dagelijks besteedt en meer.

3. Maak een kopie van alles wat je ooit op Facebook hebt gedaan

Facebook is net als andere apps en platforms verplicht je de mogelijkheid te bieden om al je data te downloaden. Een bestand met al jouw persoonlijke data op het platform betekent daadwerkelijk al jouw data: van iedere post die je ooit hebt geplaatst tot aan ieder reactie die je ooit hebt geplaatst en ieder chatbericht dat je ooit hebt verstuurd. Het bestand is een goede eye-opener om er achter te komen hoeveel Facebook daadwerkelijk over je weet. Je downloadt dit monsterlijke bestand op de volgende manier:

Open Facebook en ga naar de Instellingen.> Klik op ‘Download a copy of your Facebook data’ >> Klik op ‘Download Archive’. Omdat het bestand waarschijnlijk vrij groot is kan het een paar minuten duren voordat jouw persoonlijke archief klaar is. Als hij klaar is kun je opnieuw op ‘Download Archive’ klikken zodat het zip-bestand naar je laptop downloadt.

Facebook laptop
Facebook gebruik (Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

4. Pas je voorkeuren voor advertenties aan

We begrijpen dat je voorkeur met betrekking tot advertenties op Facebook waarschijnlijk is dat er geen advertenties op het platform staan. Helaas heeft het platform geen instelling die alle irritante advertenties onzichtbaar maakt. Het heeft echter wel een aantal functies waarop je voorkeuren voor advertenties kunt beheren. Die vind je hier: Ga naar de ‘Settings’ >> Klik op ‘Ads’ >> Selecteer ‘Your Interests’. Hier kun je ‘iets meer’ invloed uitoefenen over welke informatie Facebook over jou verzamelt via Cookies en hoe het gerichte advertenties op je afvuurt.

5. Scherp je beveiliging op Facebook aan

Naast het wachtwoord waarmee je inlogt op het sociale netwerk kun je nog een aantal maatregelen nemen die de beveiliging van je account versterken. Denk bijvoorbeeld aan twee-factor authenticatie en het instellen van een notificatie op je smartphone als iemand probeert in te loggen op je account vanaf een onbekend apparaat.

Om deze instellingen aan te passen en te activeren ga je naar de ‘Settings’ op Facebook >> Klik op de ‘Security and Login’-tab. Hier kun je onder andere de twee-factor authenticatie instellen en beheren en andere beveiligingsmethoden instellen.

Reageer op artikel:
Facebook: 5 functionaliteiten die jij nog niet kende
Sluiten