Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 16 okt 2018

Belangrijk: Check hier of jouw Facebook-account is gehackt ⚠︎

Facebook heeft een slecht jaar. Na het Cambridge Analytica-schandaal was het afgelopen maand weer raak. Het sociale netwerk kwam erachter dat hackers de accounts van miljoenen gebruikers konden overnemen, dankzij een kwetsbaarheid die in dit artikel wordt uitgelegd.

Facebook hack

Maar liefst 50 miljoen gebruikers waren het slachtoffer, en nog eens 40 miljoen gebruikers verkeerden volgens Facebook in de gevarenzone. Bij hen was het nog niet duidelijk of het foute boel was, maar ze werden uit voorzorg wel uitgelogd.

Vervolgens zijn zowel Facebook als de Europese Unie en de FBI in de zaak gedoken. Ondertussen is het duidelijk geworden welke gebruikers het slachtoffer zijn geworden, waarbij dus gegevens zijn gestolen.

Je kunt nu checken of jij tot die groep behoort door op deze link te klikken. Scrol naar beneden tot je onderaan de pagina bent. Daar krijg je vervolgens goed of slecht nieuws te zien. Als je de sjaak bent, dan staat er ook direct bij wat de hackers mogelijk hebben gestolen.

Facebook hack
Goed nieuws
Facebook hack
Slecht nieuws

Het gaat niet om gestolen wachtwoorden en dus inloggegevens, maar om andere persoonlijke informatie. Denk aan jouw geslacht, religie, locaties waar je in bent getagd en pagina’s die je volgt. Toch dienen dit soort hacks als een goede reminder dat een sterk wachtwoord een absolute must is.

Hier leggen we je uit hoe je een uitstekend wachtwoord kunt instellen. Ondertussen heeft het sociale netwerk ook een slim videoscherm onthuld, inclusief een camera. De Portal werd na Cambridge Analytica uitgesteld. Dat zou immers zeer ongelukkige timing zijn geweest.

Nu durft Facebook het wel aan, maar dan met een naar verluidt last-minute toegevoegd kapje voor de camera. Google loopt overigens met een ruime boog om dat probleem heen, en introduceerde de Google Home Hub, zonder camera.

Facebook

Reageer op artikel:
Belangrijk: Check hier of jouw Facebook-account is gehackt ⚠︎
Sluiten