Ilona Braam
Ilona Braam Apps 31 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Binnenkort krijgen we meer inzicht in Facebook advertenties

Vorig jaar was behoorlijk turbulent voor Facebook en je zult je waarschijnlijk nog wel herinneren dat ze behoorlijk wat kritiek kregen over het hele Cambridge Analytica gebeuren. Ook kwam aan het licht dat Russische trolls meer dan 3.000 advertenties hadden gekocht tussen 2015 en 2017 om de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 te beïnvloeden. Hierop lanceerde het socialmedia platform nieuwe tools met betrekking tot de transparantie van advertenties. Deze gaan ze nu verder uitbreiden, zodat je nog meer inzicht krijgt in wie er met welke advertenties bezig is.

Info over alle actieve advertenties

Na alle tramalant van vorig jaar lanceerd Facebook de Ad Archive, een database waarin je als gebruiker informatie kunt vinden over politieke advertenties en advertenties die iets te maken hebben met bepaalde zaken van nationaal belang. Deze database wordt nu uitgebreid, waardoor je nu alle actieve advertenties kunt zien die op een specifieke Facebook pagina draaien. Ook niet-politieke advertenties kun je nu dus vinden via de database, die tegenwoordig onder de naam Ad Library gaat.

Facebook

Alles op één plek

Voorheen kon je ook al zien welke advertenties op een Facebook pagina draaiden, maar daarvoor moest je naar de pagina zelf gaan. Via het “info and ads” gedeelte kon je vervolgens de informatie vinden. Nu wordt het dus allemaal wat overzichtelijker en kun je op één plek alle info vinden over verschillende pagina’s. Ook wordt het mogelijk om om via de Ad Library aan te geven dat een advertentie in strijd is met de regels van het sociale netwerk.

Facebook Ad Library

Nog meer informatie Facebook pagina’s

Verder wordt het ook mogelijk om via de Ad Library te checken wanneer een Facebook pagina is aangemaakt, of het van naam is veranderd en of het samen is gegaan met een andere pagina. Wanneer er op pagina’s met veel volgers politieke advertenties of advertenties met betrekking tot zaken van nationaal belang draaien, zul je verder ook kunnen zien waar de beheerder van de pagina is gelokaliseerd. Overigens wordt het ook mogelijk om deze informatie  te zien onder het “page transparency” gedeelte, dat nieuw is op Facebook pagina’s.

Op het moment zijn de transparency tools al uitgerold in de VS, Engeland, Brazilië, India, Oekraïne en Israël. Tegen mei zou ook Europa aan de beurt zijn en kunnen we beter in de gaten houden wat er allemaal gebeurt met advertenties. Overigens kwam Facebook onlangs toch helaas weer in opspraak wegens onbetrouwbaarheid en is het verstandig dat je je wachtwoord verandert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Binnenkort krijgen we meer inzicht in Facebook advertenties
Sluiten