Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 18 apr 2018

Zoveel zou Facebook zonder advertenties kosten ?

Anno 2018 is vrijwel elke vorm van entertainment in een abonnementsvorm gegoten. We leggen een tientje neer voor Spotify Premium, kijken voor 11 euro onze favoriete series op Netflix en lezen wellicht voor een paar euro per maand ons favoriete magazine. Facebook is daarentegen helemaal gratis.

Advertentie-vrije versie van Facebook

Althans, gratis, dat hebben we in de afgelopen weken wel gemerkt: je betaalt met je data, je privacy. Uit het Cambridge Analytica-schandaal bleek dat derde partijen grootschalig met jouw privégegevens aan de haal gaan. Daardoor kan Facebook gratis blijven: ze verdienen hun geld met advertenties. Advertenties die met behulp van jouw data ingevuld worden.

De afgelopen weken dook steeds vaker een terugkerende vraag op: wat is het alternatief? Kunnen we het sociale netwerk ook gebruiken zonder advertenties, zonder het opgeven van onze privacy? Daarvoor zou Facebook moeten opereren als vrijwel elke andere abonnementsdienst, tegen een vaste prijs.

WANT Facebook advertenties

Zuckerberg zei zelf al tijdens zijn bezoekje aan het Amerikaanse Congres dat er altijd een gratis versie van de dienst zal blijven bestaan. Die toegang moet volgens hem altijd gratis blijven. Maar stel dat Facebook een advertentie-vrije versie aan zou bieden, hoeveel zou dat moeten kosten?

TechCrunch berekende het middels een uitvoerige analyse. Om een abonnementsmodel te laten werken, moet de prijs Facebook’s huidige advertentie-inkomsten dekken. Dan kom je volgens de analyse uit op een bedrag van minstens 7 dollar per maand.

De kans dat Facebook een dergelijk model introduceert, is voorlopig relatief klein.

Vorig jaar sleepte het sociale netwerk 19.9 miljard dollar binnen, met 239 miljoen gebruikers.  Maar ja, Facebook wil ook een gratis versie blijven aanbieden, vooral voor ontwikkelingslanden. Het rekensommetje is dus niet zo simpel als het lijkt.

Uiteindelijk kom je uit op een bedrag tussen de 11 en 14 dollar per maand uit. Zo’n 12 euro dus, aldus TechCrunch. Voor de complete berekening kun je de publicatie hier checken.

Delete Facebook

Complex plaatje

De kans dat Facebook een dergelijk model introduceert, is voorlopig relatief klein. Spotify biedt zijn betalende gebruikers naast de advertenties ook andere voordelen. Denk aan de mogelijkheid om muziek offline te luisteren. Netflix heeft überhaupt geen gratis variant.

Voor het sociale netwerk wordt het dus lastiger om dat onderscheid te creëren. Het systeem is nu geheel gebouwd op basis van advertenties, met een platte toegang voor elke gebruiker. Een betaalde versie zou een complete verandering in de bedrijfsstrategie markeren.

Wat het effect daarvan gaat zijn, weet niemand. Tot dan blijven potentiële prijzen ook een vraagteken. Wist je trouwens dat Mark Zuckerberg mogelijk gelogen heeft over hoe jouw WhatsApp-berichten worden gelezen? Hier lees je er alles over.

?Lees ook: Facebook kan wél jouw WhatsApp-berichten lezen

Reageer op artikel:
Zoveel zou Facebook zonder advertenties kosten ?
Sluiten