Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 30 okt 2017

Facebook reageert: luisteren ze echt de microfoon van je smartphone af?

Er gaan al jaren verhalen rond waarin mensen claimen dat Facebook ze via de microfoon afluistert en zo target voor reclames. Het techbedrijf heeft zich hier nu weer duidelijk over uitgesproken: deze beschuldigingen zijn niet waar.

Facebook al vaak beschuldigd van afluisteren

Het is geen geheim dat de algoritmen van Facebook extreem goed getraind zijn in gerichte targeting en re-targeting. De geruchten die al tijden de ronde doen gaan echter niet alleen over het afkijken van wat Facebook-gebruikers doen, maar over het letterlijk afluisteren van hun gesprekken.

Facebook zou, wanneer mensen hun microfoon ‘enabled’ hebben, de gesprekken van mensen afluisteren. Op basis van je gespreksonderwerpen zou het relevante advertenties op je nieuwsoverzicht laten zien. Zo claimde een vrouw ooit dat ze met een vriendin over mee-eters sprak en daarna op Facebook advertenties voor maskertjes tegen mee-eters voorbij zag komen. Dat was wel heel toevallig.

Facebook

Een professor aan de University of South Florida, Kelli Burns, testte de beschuldiging iets meer dan een jaar geleden door een experiment te doen. Ze filmde zichzelf op terwijl ze haar telefoon vast had en zei dat ze graag op safari in Afrika wilde om daar in jeeps te rijden. Minder dan een minuut later kreeg ze allerlei advertenties over safari’s en auto’s te zien.

De resultaten van dit simpele experiment werden door veel media opgepikt als keihard bewijs dat het techbedrijf zou afluisteren, maar Burns zelf zei dat de resultaten niet veelomvattend genoeg waren om iets te kunnen bewijzen.

Facebook wil er niets van horen

Een Amerikaanse radio-producer plaatste afgelopen week een bericht op Twitter waarin hij aan luisteraars vroeg om te bellen wanneer ze geloofden dat Facebook ze afluistert. Deze tweet schoot in het verkeerde keelgat bij Facebooks Vice President Rob Roldman, die de claims tegen ging in een reply.

Als we Facebook het voordeel van de twijfel geven, hoe kunnen deze dingen dan wel gebeuren? Sommige wetenschappers verwijten dit aan het Baader-Meinhof-fenomeen. Dit fenomeen heeft te maken met een bepaalde cognitieve bias, een vooroordeel, waardoor we het idee hebben dat iets waarover we recentelijk hebben gehoord opeens ook vaker in ons eigen leven gebeurt of voorkomt. Dat lijkt hier een beetje op: denk niet aan een roze olifant. Waar denk je nu aan? Waarschijnlijk toch die roze olifant hè?

Facebook

Wat er eigenlijk gebeurt is dat deze dingen je nu meer opvallen omdat je het bestaan ervan meer realiseert en je daar bewuster mee bezig bent (geweest). Misschien moeten we het techbedrijf deze keer maar op hun woord geloven, al is het alleen maar om niet compleet paranoia te worden.

Word je een beetje troosteloos van de hoeveelheid advertenties die je op het platform te zien krijgt, maar verwijder je het platform toch steeds niet? Dit is de reden waarom Facebook verwijderen zo moeilijk is.

Reageer op artikel:
Facebook reageert: luisteren ze echt de microfoon van je smartphone af?
Sluiten