Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 21 feb 2019

Android update Facebook maakt app iets minder creepy

Waar het nieuws rondom Facebook al tijden grimmig is door privacy-schandalen en creepy praktijken, moeten we het bedrijf nu toch echt een veer in het achterwerk geven. De Android App van het platform is voorzien van een update, waardoor een nieuwe instelling het daglicht ziet. En die instelling is, op het gebied van privacy, toch echt een stap vooruit te noemen. 

Facebook pakt het iets beter aan

We hoeven weinig mensen uit te leggen wat Facebook voor jaar achter de rug heeft. Het bedrijf kwam van het ene schandaal in het andere terecht en wist het vertrouwen van de consument flink te verliezen. Dit had alles te maken met het feit dat Facebook alles behalve netjes met onze persoonlijk gegevens is omgegaan. Het bedrijf lekte de boel uit, verkocht het aan een ander bedrijf en begon ons ook nog eens als een idioot te volgen door middel van GPS. Iets wat in de meest recente update van de Facebook Android app, verholpen lijkt te zijn. Voor een deel dan.

Android gebruikers van Facebook hebben de mogelijkheid om te bepalen wanneer het platform je locatie registreert. Eerder hadden deze gebruikers alleen de mogelijkheid om high-level ja te roepen, of volledig nee te zeggen tegen locatiebepaling. Het probleem daarmee was dat het bedrijf je locatie ten alle tijden kon volgen, zelfs wanneer je geen gebruik maakte de app. De producent brengt hier dus verandering in door jou te laten bepalen wanneer, en voor welke doeleinden, je locatiebepaling wordt gebruikt.

Facebook

Wat Facebook helemaal goed doet op dit gebied, is de eerlijkheid waarmee dit gebeurt. Had jij eerder al je locatie-geschiedenis uitgeschakeld? Dan zal de blokkade op locatiebepaling ook direct op non-actief staan. Stond deze aan, dan zal de tracking van je locatie ook gewoon ingeschakeld blijven. Dit is een groot verschil met het verleden, waarin Facebook geniepig dit soort instellingen niet meldde en vervolgens ook direct inschakelde. Wat dat betreft is er dus een flinke stap in de goede richting genomen.

De instelling was op iOS apparaten al enige tijd beschikbaar, aangezien Apple op het gebied van privacy een stuk strenger is.
Reageer op artikel:
Android update Facebook maakt app iets minder creepy
Sluiten