Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 20 mrt 2018

Het is tijd om actie te ondernemen: wat doet Facebook met jouw profiel?

Het lijkt erop dat iedereen maar achter informatie over je aanzit en het ze vaak niet zoveel uitmaakt of dat wel of niet op een nette manier doen. Zo meldt de New York Times dat 50 miljoen Facebook gebruikers zouden zijn misleid om een persoonlijkheidstest te doen, waarna de gedeelde informatie voor hele andere doeleinden werd ingezet dan gebruikers voorzien van informatie over zichzelf.

Onschuldige app?

Je kent het wel: je bent op Facebook wat aan het scrollen en opeens komt er één of andere leuke app voorbij die je van alles over jezelf belooft te vertellen. Je weet dat het onzin is, maar waarom zou je ook niet willen weten welk Star Wars personage je zou zijn. De klikt op de app en klikt nog een paar keer verder, totdat je met de test kan beginnen.

Facebook

50 miljoen Facebook profielen

App makers weten dat mensen vaak gewoon door clicken en geen zin hebben om van alles te lezen. Op deze manier geef je echter vaak een app toegang tot allerlei persoonlijke informatie over jezelf, die de app helemaal niet nodig heeft.

De New York Times berichtte onlangs dat profielinformatie van 50 miljoen Facebook gebruikers in handen is gekomen van het bedrijf Cambridge Analytica via een persoonlijkheid app.

Gegevens gebruikt om stemmers te analyseren en beïnvloeden

Volgens voormalige Cambridge medewerkers zou het bedrijf deze informatie echter hebben verkregen zonder toestemming van de gebruikers. Wat veel mensen het gebeuren nog erger vinden maken, is dat het bedrijf zich richt op het profilen van stemmers en dat ze verbonden zouden zijn aan Trump.

Het bedrijf zou in 2014 een tool ontwikkelen om de persoonlijkheid van Amerikaanse stemmers te analyseren en hun gedrag te beïnvloeden met een 15 miljoen dollar donatie van de Republikeinse donor Robert Mercer. Ze hadden daar echter niet de benodigde data voor en bedachten dat ze die wel via Facebook konden bemachtigen.

Data computer

Facebook: er is geen gegevenslek

Als reactie geeft Facebook aan dat er geen sprake is van een gegevenslek, maar dat iedereen die ervoor koos om de app te gebruiken toestemming heeft gegeven om hun gegevens te delen. Facebook laat verder weten dat er geen systemen zijn geïnfiltreerd en geen wachtwoorden of andere gevoelige informatie is gestolen of gehackt.

Toestemming of niet, het is natuurlijk niet netjes om gegevens van mensen te gebruiken voor dingen die helemaal niks met de app te maken hebben. Na de publicatie van het verhaal in de New York Times heeft Facebook op zijn kop gekregen van wetgevers in de VS en Engeland.

Met welke apps deel jij je informatie?

Misschien is het dus tijd om even te kijken met welke apps je allemaal je Facebook gegevens hebt gedeeld en te onderzoeken wat ze eigenlijk met je informatie doen. Om te kijken met welke apps je via Facebook bent ingelogd, kun je naar je app settings pagina gaan. Waarschijnlijk staan daar veel meer apps dan je verwacht.

Facebook apps

Ook als je niks met Facebook doet, kunnen je gegevens buitgemaakt worden. Op deze website kun je zien of je gegevens zijn gelekt.

LifehackerNew York Times

Reageer op artikel:
Het is tijd om actie te ondernemen: wat doet Facebook met jouw profiel?
Sluiten