Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 13 jun 2019

Facebook gaat jou bespioneren (maar dit keer tegen betaling)

Facebook lijkt haar obsessie met gebruikersdata maar niet los te kunnen laten. Nadat het bedrijf eerder dit jaar al onder vuur lag omdat ze tieners betaald zouden hebben voor spionage heeft lijkt het erop dat ze nu weer zoiets willen doen. Al beloven ze dit keer wat transparanter te zijn. Het bedrijf komt namelijk met een speciale applicatie waarvan ze precies aangeven wat deze wel en niet gaat meten.

Facebook gaat gebruikers tegen betaling bestuderen

Internetgigant Facebook heeft vandaag zijn ‘Study’ app aangekondigd, waarmee het bedrijf gebruikers gaat bestuderen in ruil voor geld. Het is niet eerste keer dat het bedrijf zo’n project heeft gehad. Er werd eerder dit jaar namelijk bekend dat Facebook gebruikers van tussen de 13 en 25 jaar oud heeft betaald om een speciale VPN op hun smartphone te installeren. Dit met als doel om zo inzicht te kunnen krijgen in hun online gedrag.

Ondanks dat de deelnemers hiervoor toestemming gaven stonden ze waarschijnlijk niet stil bij de hoeveelheid privacy die ze hebben moeten inleveren. Met als gevolg dat Facebook kritiek kreeg en het dit keer op een net wat andere manier gaat aanpakken:

”We zijn erachter gekomen dat de verwachtingen van mensen die meedoen aan een marktonderzoek veranderd zijn. Vandaar dat we nu een applicatie ontwikkeld hebben die daar wat meer aan voldoet.”

Aldus Sagee Ben-Zedeff, productmanager bij Facebook. Daarnaast geeft hij aan dat alleen gebruikers die op een bepaalde advertentie klikken kunnen deelnemen. Allereerst moeten ze zichzelf registeren en bij goedkeuring krijgen ze de mogelijkheid om de bijbehorende app te downloaden.

Spion

In tegenstelling tot het vorige project moeten deelnemers dit keer 18 jaar oud zijn. Facebook belooft gebruikers regelmatig eraan te helpen herinneren dat ze nog steeds deel uitmaken van een onderzoek, mochten ze het in de tussentijd alweer vergeten zijn.

Het bedrijf geeft aan de volgende zaken te zullen gaan bijhouden:

  • De hoeveelheid apps die op de telefoon geïnstalleerd staan.
  • Hoeveel tijd er aan die apps gespendeerd wordt.
  • In welk land de gebruiker gevestigd is.
  • Wat voor toestel deze heeft.

Daarentegen belooft Facebook om zich niet bezig te gaan houden met wachtwoorden of persoonlijke bestanden zoals foto’s, video’s en gesprekken. Je kunt ervan zeggen wat je wilt, maar ze zijn dit keer wel transparant. We zijn daarom ook benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. De Study app is nu nog beperkt tot de Verenigde Staten en India, maar misschien dat dit nog gaat veranderen.

Meer over Facebook lees je in ons overzicht.

Reageer op artikel:
Facebook gaat jou bespioneren (maar dit keer tegen betaling)
Sluiten