Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 30 jan 2019

Facebook bedriegt weer: tieners stiekem betaald voor spionage

Het is weer eens raak bij Facebook. Uit een rapportage van TechCrunch blijkt dat Facebook de afgelopen drie jaar data van betaalde vrijwilligers heeft verzameld. Het sociale netwerk betaalde participanten van tussen de 13 en 25 tot wel 20 dollar per maand.

Facebook Research

In ruil daarvoor moesten die gebruikers een app genaamd Facebook Research installeren op hun toestel. Dat is een app die veel breder zijn ding doet dan enkel op Facebook zelf. Alle activiteit op de smartphone zelf en op het internet van de gebruiker wordt naar het bedrijf verstuurd.

Facebook heeft het bestaan van het onderzoeksprogramma bevestigd tegenover de publicatie. Voorheen verzamelde het bedrijf dergelijke informatie middels Onavo Protect, en VPN-dienst die in 2013 door Facebook is overgenomen. Die data is extreem effectief door Zuckerberg ingezet: zo kon Facebook vroeg rap groeiende concurrenten identificeren, om ze vervolgens te kopiëren of zelfs over te nemen.

Afgelopen zomer werd die VPN-app echter uit de App Store gehaald, nadat Apple klaagde dat de dienst in strijd was met de App Store-richtlijnen omtrent dataverzameling.

De oplossing van Facebook? Facebook Research dus, een programma dat al drie jaar actief is. De app vereist een zogenaamde custom root certificate. Dat komt erop neer dat de app toestemming krijgt om privé-berichten, emails, zoekopdrachten en andere privacygevoelige activiteit op te slaan. Sterker nog, de app vraagt gebruikers zelfs om screenshots te nemen van hun aankoopgeschiedenis op Amazon.

In strijd met regels Apple

Waarom zou je dat als gebruiker doen? Precies, geld. Als tiener is het een leuk zakcentje, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Zij kunnen echter niet inschatten wat de gevolgen zijn van dataverzameling op zo’n intiem niveau.

Bovendien lijkt het er sterk op dat het programma in strijd is met Apple’s regels voor certificaten op iPhones. Die zijn bedoeld om werkgevers toegang te geven tot de iPhones van hun medewerkers. Ze mogen niet op consumententelefoons geïnstalleerd worden. Een woordvoerder van Facebook meldt dat het programma niet in strijd is met Apple’s regels, maar legde niet uit hoe.

Om het nog smeriger te maken: Facebook heeft er alles aan gedaan om zijn betrokkenheid te verbergen. Pas op het allerlaatste moment voor gebruikers de app installeren, komt de naam van het sociale netwerk voorbij. Tieners worden op Instagram en Snapchat benadert voor een “betaald onderzoek naar gedrag op sociale media”. Ook de pagina waar ze zich inschrijven noemt nergens dat het een onderzoek van Facebook zelf is.

Apple heeft nog niet op de ontdekking van TechCrunch gereageerd, of stappen ondernomen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

TechCrunch

Reageer op artikel:
Facebook bedriegt weer: tieners stiekem betaald voor spionage
Sluiten