Facebook geeft geld aan mensen die hun account deactiveren

Als je geld krijgt om je account op Facebook en Instagram te deactiveren, zou je dat dan doen? En zo ja, hoeveel wil je er voor krijgen?

Facebook en Instagram zijn twee van de grootste social media ter wereld. Veel mensen kunnen dan ook niet zonder. Als je dat wel kan, heb je geluk. Nou ja als je in de Verenigde Staten woont. Het bedrijf betaalt tot 120 dollar als je jouw account wil deactiveren.

Facebook betaalt

Normaal heeft Facebook natuurlijk belang om je actief te houden op het platform. Voor het bedrijf is het interessant zijn als het actief is op het platform omdat het dan advertenties kan verkopen. Als je een tijdje niet op het social medium komt, stuurt het regelmatig irritante meldingen. Waarom gaat Facebook dan nu ineens mensen betalen om juist geen gebruik van haar platformen te maken?

Het antwoord is simpel en opmerkelijk. Facebook wil onderzoek doen naar de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten die in november op de agenda staan. Het wil zien hoeveel social media invloed heeft op het stemgedrag van de mensen. Mensen kunnen vanaf het einde van september meedoen. In totaal verwacht het bedrijf dat er tussen de 200.000 en 400.000 mensen deelnemen aan de test. “Iedereen die ervoor kiest om mee te doen zal worden gecompenseerd,” laat Facebook-woordvoerder Liz Bourgeois weten. Het maakt niet uit of het op Facebook of Instagram is.

Uiteindelijk kiest Facebook zelf uit wie mee kan doen aan de test. Het wil een representatieve groep selecteren. Deze zullen een uitnodigen voor de studie zien. Ze krijgen dan een bijzonder scherm voorgeschoteld. Daarop kunnen ze invullen hoeveel het voor hun waard is om Facebook te deactiveren. Ze kunnen kiezen tussen 10, 15 en 20 dollar per week. Natuurlijk betekent dat niet dat je aan het vervolg wordt toegelaten.

Facebook laat ook weten wat het doel is van het onderzoek: “Om alles wat goed is voor de democratie te blijven versterken en te verzachten tegen dat wat het niet is, hebben we meer objectief onderzoek nodig. Onafhankelijke datawetenschappers zullen het onderzoek uitvoeren. De resultaten zullen pas volgend jaar worden gepubliceerd.”

Reageer op artikel:
Facebook geeft geld aan mensen die hun account deactiveren
Sluiten