Mark Hofman
Mark Hofman Tech 25 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom de boete van 5 miljard dollar voor Facebook een lachtertje is

We hebben lang moeten wachten op een oordeel, maar gisteren schoot de kogel dan toch echt door de kerk. Facebook moet, vanwege het herhaaldelijk schenden van privacy van gebruikers, een boete van 5 miljard dollar betalen aan de Amerikaanse handelswaakhond FTC. Een boete dat simpelweg een lachertje te noemen is. En dit is waarom.

Facebook moet 5 miljard dollar lappen vanwege privacyschendingen

Dat Facebook het de afgelopen jaren niet zo nauw genomen heeft met de privacyregels, is inmiddels lang en breed duidelijk. Het bedrijf heeft de privacy van zijn gebruikers meerdere malen geschonden en daarvoor moet het nu geld lappen. Het bedrijf van Mark Zuckerberg (CEO) krijgt een boete en moet een bedrag van 5 miljard dollar overmaken naar de Amerikaanse handelswaakhond FTC. Hiermee zouden de twee partijen met elkaar schikken, iets dat Facebook overigens ook doet met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Hiervoor telt het bedrijf zo’n 100 miljoen dollar neer vanwege het misleiden van investeerders omtrent datamisbruik.

De boete en de schikking komen voort uit een onderzoek dat maandenlang is uitgevoerd. De reden voor het onderzoek was het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers zonder enige waarschuwing werden doorgespeeld. Iets waar de FTC Cambridge Analytica zelf overigens ook verantwoordelijk voor stelt.

Het klinkt allemaal dus als een serieuze straf, maar dat is het eigenlijk niet. Sterker nog: Facebook lacht zich, waarschijnlijk, kapot. En terecht.

Waarom de boete simpelweg een lachertje is

Begrijp ons niet verkeerd, een boete van 5 miljard dollar is bizar groot. Sterker nog, het is de grootste boete die de FTC ooit heeft uitgedeeld. Het bedrag ligt veel hoger dan de 22 miljoen dollar die Google kreeg in 2012 bijvoorbeeld. Het enige probleem is alleen dat dit voor Facebook specifiek een klein bedrag is. Het bedrijf werkt, met een winst van 22 miljard dollar in het afgelopen jaar bijvoorbeeld, met hele andere schalen. Zo wist het bedrijf in het afgelopen kwartaal nog 15 miljard dollar om te zetten. Daarnaast werd er 3 miljard dollar weggezet voor de boete van de FTC. Deze boete valt dan misschien 2 miljard dollar zwaarder uit, maar is dus slechts een klein puzzelstukje in de reusachtige begroting van Facebook.

Er is geen twijfel over mogelijk dat Facebook iets merkt van die 5 miljard dollar, maar heel veel impact heeft het niet. Sterker nog: de aandelen van Facebook zijn gestegen na de boete. Iets dat simpelweg al laat zien hoe zwak de straf eigenlijk is. De Amerikaanse regering is maanden bezig geweest met het verzinnen van een goede straf voor het bedrijf van Mark Zuckerberg en uiteindelijk is die straf dusdanig mild, dat de aandelen van het bedrijf juist stijgen.

Op financieel gebied is de boete van de FTC een boete van niets. Kort samengevat: de grootste boete van de FTC ooit, is slechts een maand omzet voor Facebook.

Nog makkelijker: de grootste boete van de FTC in de Amerikaanse geschiedenis, heeft de netwaarde van Mark Zuckerberg omhoog gekrikt.

Dit is de echte straf die Facebook krijgt

Goed. De boete van de FTC is groots, maar lijkt voor Facebook niets meer dan een lachertje te zijn. Gelukkig blijft het niet bij een financiële maatregel alleen.

Facebook heeft het bevel gekregen om het privacybeleid weer helemaal opnieuw op te bouwen, moet de macht van Mark Zuckerberg ingeperkt worden en komt er veel meer toezicht. Het misbruiken van telefoonnummers is per direct een no-go (alsof dat nog niet het geval was) en alle wachtwoorden moeten vergrendeld opgeslagen worden. Een vergrendeling die Facebook overigens regelmatig moet controleren. In maart dit jaar kwam naar buiten dat er in dat process iets misgegaan is en dat er wachtwoorden op platte tekst opgeslagen werden. Dat mag dus niet nog een keer gebeuren.

Op het gebied van bestuursniveau moet er ook het een en ander veranderen. Zoals we al eerder zeiden wordt de macht die Mark Zuckerberg op dit moment heeft binnen het bedrijf, flink ingeperkt. Daar komt dan ook nog eens een onafhankelijk benoemde privacycommissie bij.

En dat zijn de stappen waarbij de Amerikaanse waakhond laat zien dat het ballen heeft. Dat is een straf die Facebook binnen de organisatie echt gaat voelen. Waar er misschien gelachen wordt om de boeten, zal dit wel degelijk impact hebben. Zeker gezien het feit dat de leden van de nieuwe aangestelde privacycommissie alleen door een meerderheid van de Raad van Bestuur ontslagen kan worden.

FTC start wederom een onderzoek

De FTC laat het hier overigens niet bij zitten. De Amerikaanse waakhond heeft Facebook medegedeeld dat het een nieuw onderzoek is gestart naar het bedrijf. Dat liet het bedrijf van Zuckerberg zelf al weten tijdens het delen van de kwartaalcijfers in juni. Het gaat om een mededingingsonderzoek waar ook de minsterie van Justitie bij betrokken gaat worden. Er wordt onderzoek gedaan naar de macht van online platformen. Hiervoor wordt gekeken naar belemmering van concurrentie, of innovatie geremd wordt of dat de consument wordt benadeeld.

Facebook heeft, ondanks de vrij zwakke boete, een flinke klap gekregen. Maar als we de plannen van het Ministerie van Justitie en de FTC eens goed bekijken, denken we dat dit niet de laatste klap zal zijn geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom de boete van 5 miljard dollar voor Facebook een lachtertje is
Sluiten