Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Digital 26 augustus 2019

Nieuwe clear history tool laat zien welke data Facebook van je heeft verzameld

Bijna anderhalf jaar geleden kondigde Facebook CEO Mark Zuckerberg een veel gevraagde nieuwe functie voor het platform aan: een ‘clear history’ tool. Na veel vertraging is de functie een paar dagen geleden live gegaan in Ierland, Zuid Korea en Spanje. De functie geeft Facebook-gebruikers de mogelijkheid om oude gegevens die door het sociale netwerk zijn verzameld met een druk op de knop te verwijderen. Maar verwacht niet te veel, want de functie lijkt minder uitgebreid dan gehoopt.

Off-Facebook Activity functie geeft kijkje in je Facebook data

De nieuwe clear-history functie is twee dagen geleden al live gegaan in Ierland, Spanje en Zuid Korea. In de komende maanden zullen andere landen volgen. Binnenkort wordt het dus mogelijk om in te zien welke data Facebook allemaal van jou heeft verzameld.

Het sociale netwerk verzamelt informatie over je online gedrag op verschillende manieren: Door de informatie die je zelf op Facebook verzamelt en je gedrag op het platform, en door je basically overal online te volgen. Heb je net een online shop bezocht en open je daarna Facebook? Dan is de kans groot dat een advertentie van die specifieke shop op je tijdlijn of als banner verschijnt.

clear history
Off-Facebook Activity (Bron: Facebook)

Velen van ons hoopten dat de functie het mogelijk zou maken om bepaalde data permanent van Facebook te verwijderen. Dat is echter niet het geval. De functie maakt het wel mogelijk om data die Facebook via verschillende websites en apps heeft verzameld los te koppelen van je account.

De twee belangrijkste functies

Wanneer de zogenoemde ”Off-Facebook Activity” tool beschikbaar wordt in Nederland kun je deze in de Facebook instellingen opzoeken. De nieuwe tab in de app laat verschillende apps en websites zien die jouw activiteit tracken en op basis daarvan advertenties op Facebook laten zien. Als je je geschiedenis wist in deze tab dan wordt de informatie over je activiteit losgekoppeld van je account. In deze blogpost kun je meer lezen over hoe dit precies werkt.

Een andere optie die in de Off-Facebook activity tool te vinden is, is om bedrijven toegang te weigeren om je Facebook activiteit in de toekomst te tracken. Het sociale netwerk verwacht hierdoor een terugval in inkomsten te hebben, maar dat zal geen probleem zijn voor het miljardenbedrijf.

Bron: ANP. By Amy Osborne / AFP (Afbeelding: ANP / Amy Osborne / AFP)

De nieuwe functie is een goede tool voor iedereen die nog niet heeft besloten om Facebook permanent te verwijderen. Wat vooralsnog de enige manier is om je data van het platform te halen. Dit is ook een aardige klus trouwens. Hulp nodig? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.

Reageer op artikel:
Nieuwe clear history tool laat zien welke data Facebook van je heeft verzameld
Sluiten