Robert Kroes
Robert Kroes Tech 11 jun 2019

Medewerkers Facebook over Project Libra en eigen cryptomunt

Facebook zet in hoog tempo in op Project Libra met daarbij de GlobalCoin als cryptomunt. Waar medewerkers, tot Mark Zuckerberg aan toe, eerst radiostilte moesten betrachten zijn ze nu klaarblijkelijk vrij om over het project te praten. Sterker nog, er is zelfs een voorlopige datum voor presentatie van het white paper gepland. Wij zetten op een rij wat medewerkers zelf vertellen over de cryptomunt.

Dit weekend konden wij al melden dat Facebook met een eigen cryptomunt komt. Inmiddels is er meer informatie bekend die door medewerkers zelf gedeeld is. Wij zetten de zaken op een rij.

Wat is de structuur van Project Libra, het cryptoproject van Facebook?

De structuur achter de cryptomunt lijkt momenteel zo te werken dat het hele systeem de naam ‘Libra’. ‘Libra Project’ of ‘Libra foundation’ meekrijgt. Vanuit Libra worden er diverse mogelijkheden ontwikkeld om de digitale munt te gebruiken. Volgens geruchten heet deze munt ‘GlobalCoin’ met als mogelijke afkorting (GLOBE). Aangezien Facebook zich realiseert dat haar reputatie van dataverzamelaar tegen zich kan werpen zou zij volgens geruchten voornemens zijn om het project in een stichting onder te brengen. Het is momenteel niet bekend of het project zelf in de stichting verdwijnt of dat het project vanuit Facebook wordt gerund met de stichting als onafhankelijk toezichthouder.

Hoe wordt de Global Coin toegepast?

Op basis van hetgeen medewerkers loslaten is het inmiddels mogelijk om 4 user cases te definiëren:

  • Betalen via Facebook en/of WhatsApp: Het was  Zuckerberg zelf die bij zijn toelichting op het project aangaf dat het voor gebruikers net zo makkelijk moest worden om geld te delen als om een foto te delen. De betaalfunctie lijkt daarmee zeker.
  • Betaalmiddel: Laura McCracken, hoofd van betaaldiensten voor Noord-Europa, gaf aan dat Facebook een net werk van (een soort) geldautomaten op wil zetten waar mensen fiat geld om kunnen zetten in de cryptomunt om daarmee betalingen te doen. Daarnaast is bekend dat Facebook extra startvergoedingen wil betalen aan bedrijven die de munt direct na introductie willen financiëren.
  • Digitale bank: Er zijn in de wereld grote delen waar bankverkeer niet of nauwelijks bekend is. Facebook zou hierin een rol willen spelen, door met het project een soort digitale bank op te zetten die in plaats van reguliere banken de bankzaken moet regelen in deze gebieden.
  • Tot slot melden meerdere belanghebbenden uit de olie-industrie dat zij met Facebook in gesprek zijn (geweest) om betalingen van grote olie- en andere energietransacties via de GlobalCoin te laten verlopen.

Volatiliteit, decentralisatie en controle bij Project Libra

Mevrouw McCracken gaf nog meer uitleg over de komende cryptomunt. Om alle Blockchain-geruchten direct te smoren, De GlobalCoin (GLOBE) (deze naam bevestigde ze overigens niet) krijgt geen eigen Blockchain. De cryptomunt wordt dus een token. Dit is opmerkelijk aangezien Facebook eerder dit jaar Blockchain-bedrijf Chainspace kocht. Inmiddels blijkt echter dat de voormalig directeur van dat bedrijf, Dave Hrycyszyn, Facebook binnen een maand na de overname verlaten heeft. Wellicht lanceert Facebook later toch een eigen Blockchain.

Volatiliteit van de Global Coin

McCracken gaf aan dat Facebook, om volatiliteit zo veel mogelijk te beperken, samen gaat werken met diverse cryptomunten met eigen Blockchain om de Token te lanceren.

(De)Centralisatie van de Global Coin

Zoals gezegd realiseert Facebook zich dat de reputatie van dataverzamelaar voor dit project geen gunstige is. Daarom is zij al langere tijd in overleg met vele regeringen om de munt goedgekeurd te krijgen als betaalmiddel. Ook wil zij externe bedrijven betrekken bij het toezicht en -zoals we verderop zullen zien- de controle van de cryptomunt. Men is echter een stuk geslotener als men de munt zelf bedoelt. Zo wordt het controlerend netwerk in eerste instantie opgebouwd uit 100 nodes. Ter vergelijk: Bitcoin heeft tussen 10.000 en 11.000 actieve nodes, waarvan opvallend veel in Nederland.

Om te voorkomen dat nodes snel gebruikt worden voor sabotage vraagt Faceboook $ 10.000.000,- per node. Het aantal nodes zou dan in de komende jaren uitbreiden, zodat de cryptomunt steeds decentraler gaat opereren. Wat de beloning is voort de partijen deze aanzienlijke som geld investeren is niet bekend, anders dat zij aan mogen schuiven bij ontwikkelsessies. Facebook wil het op te halen kapitaal ook uitgeven aan hete crypto-initiatief.

Controle op de Global Coin (GLOBE)

Met een beperkt aantal nodes ligt een monopolie op controle op de loer. Hoe Facebook dit op gaat lossen is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat Facebook transparantie wil bieden door veel partijen van buitenaf te betrekken. Desalniettemin heeft de Amerikaanse senaat al vragen gesteld in hoeverre Facebook van plan is om data rondom aankoopgegevens vast te leggen. Externe toezichthouders en vele contacten met wereldwijde overheden moeten ervoor zorgen dat de veiligheid en onafhankelijkheid van de Global Coin gewaarborgd blijven.

Wanneer lanceert Facebook het Libra Project en de Global Coin?

Inmiddels wist Reuters te achterhalen dat Facebook in Zwitserland de entiteit voor het Libra Project heeft geregistreerd. Ook zouden de rechten op de naam gekocht zijn van een Blockchain-bedrijf. Mevrouw McCracken gaf aan dat, hoewel ze geen zekerheid kan bieden, het de bedoeling is om de white paper op 18 juni te presenteren.

Alle reden om dus het laatste nieuws en de live koersen te blijven volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: Coindesk.com en Theinformation.com

Reageer op artikel:
Medewerkers Facebook over Project Libra en eigen cryptomunt
Sluiten