Facebook speelt met vuur: deelde wederom gegevens met ontwikkelaars

Facebook zit wederom in een controversiële situatie omtrent privacy. Ontwikkelaars hebben namelijk opnieuw toegang gekregen tot gebruikersdata. Dit keer van gebruikers die al een tijdje inactief waren en daar dus ook helemaal niet van op de hoogte waren. Dat soort dingen mogen niet gebeuren.

Na de Cambridge Analytica-crisis van 2018 heeft Facebook ervoor gezorgd dat er scherpe richtlijnen in het leven geroepen werden voor ontwikkelaars. Die richtlijnen hebben als doel dat developers niet zomaar aan de haal kunnen gaan met gebruikersdata. Helemaal van mensen die het sociale netwerk al meer dan negentig dagen links hebben laten liggen. En laten we ook niet vergeten dat eind vorig jaar, zo’n honderd ontwikkelaars onterecht toegang hadden tot de data van verschillende groepen op het sociale netwerk. Dat zijn berichten waar niemand op zit te wachten.

Facebook
Facebook wederom de fout in. (Afbeelding: Facebook)

Facebook maakt wederom een blunder

Gebruikers op het platform kunnen hun accounts linken aan apps en diensten. De ontwikkelaars van die apps en diensten krijgen vervolgens toegang tot hun data. Maar nu gaat het dus wederom mis en krijgen developers onterecht toegang tot gegevens van inactieve gebruikers. Helaas laat het sociale netwerk niet weten om hoeveel getroffen personen het gaat, wat voor data er nu bekend is en hoe lang dit lek al actief is. Wel laat het bedrijf weten dat het om ongeveer vijfduizend (!) ontwikkelaars gaat.

Facebook claimt op zijn eigen blog dat het probleem meteen opgelost werd toen het aan het licht kwam. Er is daardoor geen extra informatie gelekt of buitgemaakt. In elk geval niet meer dan wat gebruikers eerder al gedeeld hadden met zo’n app of dienst. Welke gegevens je wel en niet deelt, kun je ook zelf instellen onder het kopje privacy van je account. Laat dit wederom een reden zijn om je Facebook-account dus niet voor applicaties van derden te gebruiken. Want voor je het weet, weten ontwikkelaars veel meer over je dan je eigenlijk zou willen.

Facebook

Reageer op artikel:
Facebook speelt met vuur: deelde wederom gegevens met ontwikkelaars
Sluiten