Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 12 feb 2018

Facebook test controversiële downvote knop: op naar de dislike?

We kennen allemaal de bekende like knop van Facebook. Al eeuwen willen gebruikers echter ook een dislike knop, om aan te geven dat ze iets niet leuk maar juist stom vinden. Als het aan Mark Zuckerberg ligt zal deze knop nooit komen, maar recente testen met een zogenaamde downvote knop lijken wel een klein stapje die richting op te gaan.

Geen dislike knop

Facebook kondigde onlangs aan bezig te zijn met het experimenteren met een downvote knop. De social media site laat aan Business Insider weten dat dat er geen dislike knop getest wordt, maar een feature waarmee mensen feedback kunnen geven over comments op publieke pagina’s. De knop is op het moment maar voor een beperkt aantal mensen in de Verenigde Staten zichtbaar en kan gebruikt worden om aan te geven dat bepaalde comments ongepast en onacceptabel zijn.

Facebook downvote knop

Downvoten met geldige reden

Je kunt echter niet in het wilde weg allerlei comments downvoten, maar er moet wel aangegeven worden waarom de  comment dat precies ongepast is. Verschillende gebruikers met de downvote knop laten weten dat je verschillende opties krijgt bij het gebruik van de knop. Je zou bijvoorbeeld aan kunnen geven dat iets aanstootgevend of misleidend is.

Niet goed voor de community

Hoewel het lijkt alsof de knop een inleidende feature zou kunnen zijn voor de dislike knop, is Mark Zuckerberg stellig in dat er geen stem mechanisme gebouwd gaat worden waarin mensen kunnen aangeven of een post goed of slecht is. Met een like knop zeg je niet zozeer dat iets goed is, maar een dislike knop heeft meteen een veel zwaardere lading. Zuckerberg ziet zo’n knop niet als iets goeds of waardevols voor de community. En dat is natuurlijk misschien ook wel zo, aangezien mensen dan misschien minder gestimuleerd worden om belangrijke momenten uit hun leven te delen op facebook.

Love, Haha, Angry

Om mensen misschien wat tegemoet te komen is de like knop op een gegeven moment wel uitgebreid met extra emoticons. Zo kun je ook “Love” uitdrukken, maar er is ook een boze emoticon om toch te laten zien dat je iets disliket. Het is in ieder geval wel een wat vriendelijkere manier om aan te geven dat je iets toch echt stom vindt. Maar dislike knop of niet. Gebruikers kunnen altijd nog gewoon comments achterlaten. En daar lijken mensen zich prima te kunnen uitdrukken en dingen te uiten die nog veel erger zijn dan een knopje.

Hoewel iedereen Facebook wel kent, betekent dat niet dat iedereen ook alles over Facebook kent. Deze zeven dingen wist je vast nog niet over de social media site.

Business Insider

Reageer op artikel:
Facebook test controversiële downvote knop: op naar de dislike?
Sluiten