Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20/12/2017

Waarom Facebook jouw gezicht gaat herkennen in andere foto’s

Het taggen van je foto’s op Facebook is een makkelijk klusje. Het sociale netwerk zet zelf al een kader om gezichten heen. Jij hoeft enkel de bijbehorende naam in te vullen, waarbij die persoon automatisch aan die foto wordt gekoppeld. Dat is de basis van taggen, zoals we het allemaal kennen.

Facebook introduceert nieuwe functies

Binnenkort gaat Facebook die techniek ook anders inzetten. Een hoop informatie staat openbaar op het sociale netwerk, vooral foto’s. Hier leggen we je uit hoe je je profiel onzichtbaar maakt voor vreemden. Vaak wordt daar misbruik van gemaakt: zo worden er bijvoorbeeld nep-profielen aangemaakt, met jouw foto’s.

Slechte zaak, vooral omdat je het zelf in de meeste gevallen niet door hebt. Facebook wil daar verandering in gaan brengen. De techgigant heeft een nieuwe gezichtsherkennings-tool geïntroduceerd. De speciale feature bestaat uit verschillende onderdelen.

Facebook gezichtsherkenning

Het eerste onderdeel herkent jou automatisch in andere foto’s. Als je de instelling aan zet, dan zal Facebook je automatisch waarschuwen als iemand jouw gezicht in zijn profielfoto heeft staan. Zo wordt het minder makkelijk om met jouw foto’s een nep profiel op te bouwen.

Het sociale netwerk gaat je ook notificaties sturen wanneer jij op een foto staat, maar je nog niet getagd bent. Je kunt vervolgens zelf kiezen of je dat zo wil laten, of dat je alsnog jezelf erin wilt taggen. Daarnaast zou je de uploader in kwestie kunnen aanspreken, wanneer je niet wil dat die foto online staat. Al met al moet het met deze tools overzichtelijker worden waar jij allemaal op Facebook te zien bent.

Het sociale netwerk heeft met journalisten, experts en organisaties samengewerkt om het systeem te bouwen.

Stalkers worden aangepakt

Je krijgt overigens enkel een melding als de foto in kwestie openbaar staat, of in een groep is gedeeld. Privé-foto’s worden dus met rust gelaten. Een aantal van deze functies zit al langere tijd in Facebook, maar konden niet individueel aan of uit worden gezet. Daar komt nu verandering in. Bovendien zijn de bestaande functies sterk verbeterd.

Daarnaast gaat het Amerikaanse bedrijf stalkers en misbruikers harder aanpakken. Normaal kun je iemand blocken, maar niks houdt diegene tegen om een nieuw profiel aan te maken, en jou vervolgens alsnog lastig te vallen. Daar komt nu verandering in. Facebook gaat gegevens zoals IP-adressen gebruiken om dan alsnog dat soort profielen te identificeren.

Facebook foto's blocken

Dat is kort samengevat de werking van het nieuwe systeem. Het sociale netwerk heeft met journalisten, experts en organisaties samengewerkt om het systeem te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan stichtingen die slachtoffers van huiselijk geweld begeleiden. Nu kan een ex-man met losse handjes niet meer stiekem de slachtoffers lastig blijven vallen. Althans, dat is het doel.

Facebook heeft overigens een flinke tik van Frankrijk gehad. Het bedrijf mag niet meer de data van WhatsApp zomaar aan het sociale netwerk koppelen. Check hier wat er precies aan de hand is.

 

 

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Waarom Facebook jouw gezicht gaat herkennen in andere foto’s
Sluiten