Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 24 apr 2018

Facebook-gebruikers verwachten helemaal geen privacy

Dat Facebook onder vuur ligt, dat is inmiddels geen nieuws meer. Toch liggen niet heel veel mensen er wakker van dat Facebook zoveel van je weet en dat het bedrijf daardoor in staat is om de publieke opinie te beïnvloeden. En het lijkt er niet op dat daar veel in gaat veranderen. De grootste groep consumenten blijft op dagelijkse basis Facebook gebruiken en daardoor ontstaat het gevoel dat Facebook-gebruikers geen waarde hechten aan hun privacy. Dat blijkt na onderzoek van Creative Strategies iets anders te liggen.

De verwachting van Facebook en privacy

Uit dat onderzoek blijkt dat er een ander verwachtingspatroon is wanneer men op Facebook dingen doet dan wanneer zij op dezelfde telefoon bankzaken regelt. Op Facebook deel je veel van je privé-ervaringen en bij het dele daarvan weet je als consument dat je een stukje privacy opgeeft.

Je laat aan je vrienden en kennissen zien waar je mee bezig bent, waar je op vakantie bent, hoe het met je gezin gaat en naar welke sportwedstrijd je bent gegaan. Bij het doen van dit soort handelingen, weet je dat je jezelf openstelt.

Facebook

Met dat besef is het voor een grote doelgroep dus niet heel erg van belang dat het gevoel van privacy niet zo groot is dan wanneer je bijvoorbeeld je belastingaangifte doet of inzicht hebt in je medische dossier.

Dat zijn dingen waarvan je niet wilt dat anderen het weten, net als bijvoorbeeld je pincode of je emailgegevens. Maar bij het handelen op Facebook is er volgens het onderzoek van Creative Strategies simpelweg een ander verwachtingspatroon.

Wel komt uit het onderzoek naar voren dat de gebruikers de laatste tijd wat aanpassingen hebben gedaan aan hun privacy settings. Door daar wat aanpassingen te doen, zorg je er voor dat jouw posts in principe enkel gezien kunnen worden door de mensen die je als vriend hebt toegevoegd. Een vakantiekiekje blijft op die manier binnen je vriendengroep. Hoe je dat aanpast, lees je hier.

Reageer op artikel:
Facebook-gebruikers verwachten helemaal geen privacy
Sluiten