Mark Hofman
Mark Hofman Tech 17 jan 2019

Onderzoek: Facebook jat gegevens en wij zijn allemaal dom bezig

Als er een bedrijf veel in opspraak is geweest in 2018, dan is het Facebook wel. De kwestie rondom het bedrijf en privacy heeft de gemoederen goed bezig gehouden. Dit komt mede dankzij de verschillende schandalen waarmee Facebook het afgelopen jaar mee in aanraking is gekomen. Op het gebied van privacy en gebruikersdata heeft het platform alle grenzen overschreden vorige jaar. Maar waar je zou denken dat de gebruiker hier uiterst boos over zou zijn, wijst een nieuw onderzoek uit dat we helemaal niets doen. Facebook jat onze gegevens en we weten bijna helemaal niets.

Facebook jat gegevens, wij weten van niks

Facebook heeft het in 2018 alles behalve lekker gedaan. Het bedrijf kwam constant in opspraak door het ene schandaal op te laten volgen door het andere. Zo verkocht het gegevens van gebruikers bijvoorbeeld aan derde partijen en wist een hack voor nog meer schade te zorgen. Maar waar je zou verwachten dat het platform zou lijden door deze schandalen, is dat alles behalve het geval. Een nieuw onderzoek wijst uit dat de gemiddelde gebruiker van het platform helemaal niets doet. En dat waar je toch zou verwachten dat deze gebruiker pissig zou zijn. Er wordt immers met privacy omgegaan alsof het helemaal niets waard meer is.

Facebook

Uit onderzoek van Pew Research is gebleken dat 74% van de Facebook gebruikers geen enkel idee heeft wat er met hun gegevens gebeurt. Sterker nog: ze weten niet eens dat het sociale netwerk op grote schaal data verzamelt en deze doorspeelt naar adverteerders. In het onderzoek werden 963 Amerikaanse gebruikers, allemaal volwassen, een pagina met advertentievoorkeuren voorgeschoteld. Het grootste deel van deze gebruikers wist überhaupt niet eens dat deze pagina bestond. Slechts 51%, wat wel een meerderheid is, zei het een slechte zaak te vinden dat dit gebeurt.

Europa maakt zich zorgen

Waar het onderzoek zich richtte op de Amerikaanse gebruiker, kunnen we er in Europa ook wat van. We slingeren, net als de gebruikers uit Amerika, al onze gegevens zonder na te denken op social media. Maar wat het desbetreffende bedrijf er mee doet, dat weten maar weinig mensen. Toch lijkt er vandaag de dag iets beter gecommuniceerd over het voorval. Zo merken we massaal op dat wanneer je het heel veel over een wasmachine hebt, of het googled, je vervolgens een advertentie van wasmachines op Facebook voorbij ziet komen.

Mark Zuckerberg Facebook

Maar of dit allemaal wel legaal is, is op dit moment nog maar de vraag. Europese toezichthouders gaan zich binnenkort buigen over de praktijken van Facebook. De grote vraag is of het platform de Europese privacywet wel respecteert. Deze wet is sinds 2018 van kracht en zorgt ervoor dat sociale netwerken hun gebruikers moeten inlichten over het verzamelen van gegevens. Het gaat in dit geval dan om schaduwprofielen, welke behoren tot mensen zonder account. Door tracking pixels te gebruiken, kan het sociale netwerk echter toch een profiel van een gebruiker opbouwer. Maar aangezien dit profiel niet te zien of te verwijderen is, is het nog maar de vraag of het allemaal binnen de lijntjes gebeurt.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Facebook jat gegevens en wij zijn allemaal dom bezig
Sluiten