Facebook neemt gerechtelijke stappen in strijd nep-advertenties

Facebook heeft gerechtelijke stappen ondernomen in de strijd om nep-advertenties, zo meldt het bedrijf via hun newsroom. ILikeAd Media (Hong Kong) verspreidde valse advertenties op het platform en wordt nu dus aangeklaagd.

De advertenties waren tijdenlang op Facebook te vinden en waren misleidend. Dit voornamelijk doordat de gezichten van beroemdheden gebruikt werden. Daarbij zorgde ze ervoor dat mensen, die op de advertentie klikte, malware binnenhaalden. Facebook klaagt het bedrijf ILikeAd Media nu dus aan.

Facebook neemt stappen tegen advertenties

Facebook onderneemt juridische stappen tegen ILikeAd Media. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft een rechtszaak aangespannen in Californië vanwege de nep-advertenties die het bedrijf uit Hong Kong op het platform publiceerde. Volgens Facebook zelf maakte het bedrijf gebruik van cloaking, waardoor de systemen van de besmette malware links niet op kon sporen.

Cloaking zorgt ervoor dat een link er voor beveiligingssystemen anders uitziet dan hij daadwerkelijk is. Zo kan fraude moeilijker opgespoord worden en kunnen kwaadwilligen gewoon hun gang gaan. 

Alexander Klöpping nep-advertentie Facebook
Nederlandse nep-advertentie (Afbeelding: Facebook)

De malware zorgde ervoor dat mensen, die geïnfecteerd waren, zonder toestemming reclame begonnen te verspreiden via hun eigen account. Hier werd dan vooral reclame gemaakt voor zaken als dieetpillen en nagemaakte goederen.

Op dit moment is het nog niet duidelijk of Facebook geld wil zien van ILikeAd Media of dat het simpelweg de advertenties op het platform tegen wil gaan.

In hoger beroep

In Nederland was er dit jaar ook veel te doen om neppe advertenties op Facebook. Het ging in ons land vooral om bitcoinadvertenties waar bekende Nederlanders, zonder toestemming, voor gebruikt werden. Zo werden onder andere Alexander Klöpping, John de Mol en Matthijs van Nieuwkerk gebruikt in de advertenties.

Facebook heeft, na een veel te lange tijd, gezegd dat het op gaat treden tegen de advertenties. Het bedrijf heeft overigens ook geen keus, want het moet inmiddels ook van de rechter. Een uitspraak waartegen het bedrijf van Mark Zuckerberg overigens in hoger beroep is gegaan.

Reageer op artikel:
Facebook neemt gerechtelijke stappen in strijd nep-advertenties
Sluiten