Oud Facebook- en Google-medewerkers starten organisatie tegen tech-verslaving

Social media is booming. Zo heeft Facebook, ondanks het afnemende aantal gebruikersuren, nog steeds meer dan twee miljard actieve gebruikers per maand, en is de populariteit van Instagram groter dan ooit te voren. Juist door deze enorme populariteit is er ook veel kritiek op de invloed en negatieve gevolgen van social media op ons leven. Een aantal techneuten in Silicon Valley, die oud-medewerkers van Facebook en Google zijn, gaan nu actie ondernemen om de bedrijven waar ze zelf bij hebben gewerkt tegengas te geven en tech-verslaving onder jongeren tegen te gaan.

Tech-verslaving bestrijden met vuur

De groep oud-medewerkers van Facebook en Google trekt aan de bel over de nadelige effecten van social media en smartphones op ons dagelijks leven. Daarom hebben zij, in samenwerking met een groep wetenschappers, een non-profitorganisatie opgericht. Deze organisatie zal de verslavende effecten van social media en smartphones gaan bestrijden.

De non-profitorganisatie richt een vakbond op met een aantal bezorgde experts er in, genaamd Center for Humane Technology. De organisatie gaat samen met de non-profitorganisatie en mediawaakhond Common Sense Media lobbyen bij de Amerikaanse overheid en beleidsmakers, en start een campagne op 55.000 publieke scholen in de VS.

De campagne die de organisatie start heet ‘The Truth About Tech‘ en wordt gefinancierd door Common Sense en de Centre for Humane Technology. Het programma moet studenten, ouders en docenten wat leren over de gevaren van technologie, en de effecten van het gebruik er van. Hierbij kun je denken aan een depressie die voortkomt uit een tech-verslaving.

tech-verslaving

Techbedrijven ingericht om verslaving te bewerkstelligen

Doordat de oprichters van de organisatie oud-medewerkers van de grote techbedrijven Google en Facebook zijn, hebben zij interessante kennis over wat deze bedrijven meten en wat zij belangrijk vinden. De effecten van technologie, met namen op jongeren en kinderen, zijn steeds vaker onderwerp van gesprek. Zo riep een groep wetenschappers en experts Facebook vorige week nog op om te stoppen met hun app Messenger Kids. Social media voor jonge kinderen zou slecht zijn voor hun ontwikkeling.

Tristan Harris, een voormalig ethicus van Google, wijst er op dat de twee grootste supercomputers op deze wereld bij Google en Facebook staan. Die supercomputers richten zich voornamelijk op de hersenen van jongeren. Ook Roger McNamee, een van de eerste investeerders in Facebook, heeft zich aangesloten bij de organisatie. Hij vertelde de New York Times dat Facebook continu je aandacht vraagt, en dat als je een smartphone hebt dit alleen maar versterkt wordt. Hetzelfde geldt voor Twitter en Instagram, die ook geld verdienen aan het trekken van onze aandacht online. De online diensten worden zo ontworpen dat ze verslavend zijn voor gebruikers.

tech-verslaving

Op dit moment is er geen definitie voor een techverslaving. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs wel aangegeven het overmatig gebruik van gamen aan te merken als een verslaving. Dit geldt echter niet voor het overmatig gebruik van social media, apps en andere web-diensten.

Reageer op artikel:
Oud Facebook- en Google-medewerkers starten organisatie tegen tech-verslaving
Sluiten