Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Tech 8 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Facebook blokkeert bijna 200 accounts wegens haat

Facebook vecht al een tijdje tegen haatdragende taal op zijn platform en die strijd wordt nu onverminderd doorgezet. Dit keer met extra urgentie. Daarom heeft het bedrijf onlangs 200 accounts offline gehaald van gebruikers die gekoppeld konden worden aan groeperingen die haat uitdragen.

Dat heeft het sociale netwerk bevestigd tegenover Associated Press. Het gaat dan om groeperingen zoals de Proud Boys en de American Guard, die voorheen al een keer geblokkeerd waren door Facebook. Het bedrijf was achter de schermen al bezig met het verwijderen van de haatdragende accounts, maar werd door de ontwikkelingen van de laatste dagen gedwongen daar meer vaart achter te zetten. Dat heeft alles te maken met de demonstraties tegen racisme en politiegeweld over de wereld. Maar in de VS woedt de strijd nu het hevigst. In steden over het hele land blijven de demonstraties doorgaan.

Instagram Facebook inplannen
Facebook-inlogscherm. (Afbeelding: Alastair Pike/AFP)

Facebook strijdt tegen haatdragende taal

De reden dat Facebook nu vaart moet maken, komt aan het licht doordat de groeperingen onrust willen stoken tijdens de anti-racismedemonstraties. Ze zijn niet alleen van plan om groepsleden aan te moedigen op te komen dagen om rellen te schoppen, maar vragen ook of die mensen wapens willen meenemen. Dat gebeurt niet altijd, maar in sommige gevallen wel. Reden genoeg om daar als platformhouder dus een stokje voor te steken, want dat is nu iets waar helemaal niemand op zit te wachten.

Eerder legde Facebook al zogenaamde boogaloo-groepen plat op zijn website. Deze groepen bestonden voornamelijk uit racisten, evenals witte supremacisten die zich voordeden als leden van Antifa. Dat zijn niet de enige maatregelen die het medium getroffen heeft tegen haat. In de afgelopen maanden zijn er heel wat groepen verbannen. Facebook maakt gebruik van kunstmatige intelligentie voor het opsporen van haatdragende taal. Toch lukt het niet om alles te filteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Associated Press

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Facebook blokkeert bijna 200 accounts wegens haat
Sluiten