Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 26 jun 2019

Facebook gelooft niet in Apple’s privacyvriendelijke inlogmethode

Facebook staat er niet bekend om het meest privacyvriendelijke bedrijf te zijn, maar gelukkig hebben ze beloofd om daar wat aan te doen. Al is het nog maar de vraag of ze zich daaraan gaan houden. Dit omdat ze bijvoorbeeld nu al niets lijken te zien in de aankomende privacyvriendelijke inlogmethode van Apple.

Facebook ziet niets in ‘Sign in with Apple’

Apple heeft tijdens de afgelopen WWDC haar eigen inlogsysteem geïntroduceerd. Het gaat hier om ‘Sign in with Apple’ waarmee je bij apps en websites kunt inloggen door middel van je Apple ID.

Het mooie van dit systeem is dat er geen data verzamelt wordt en ook je e-mailadres afgeschermd zal zijn. Ondanks deze privacyvriendelijke voordelen lijkt Facebook er niets in te zien.

Tijdens een interview op het Code Conference evenement heeft Facebook product manager Adam Mosseri namelijk aangegeven moeite te hebben met een aantal elementen van het systeem. Allereerst geeft hij aan dat consumenten het naar zijn ervaring niet fijn vinden als derden hun e-mailverkeer afhandelen. Met Sign with Apple kun je namelijk je e-mailadres verbergen en daarbij het systeem de opdracht geven om voor iedere app een uniek alias te genereren. Dit wordt vervolgens weer naar je echte e-mailadres gestuurd.

Sign in with Apple

”In het verleden hebben we al ooit eens dienst gelanceerd welke voor iedere gebruiker een @facebook.com alias aanmaakte. De consumenten bleken echter liever hun eigen mailadres te gebruiken” aldus Mosseri. Hij lijkt hierdoor niet in te zien dat het systeem van Apple net iets anders werkt. Hier wordt namelijk voor iedere app een uniek adres aangemaakt. Dit in tegenstelling tot bij het systeem van Facebook, waarbij gebruikers slechts één alias kregen. Bovendien werd het bij Facebook zonder melding op de achtergrond gedaan, terwijl in het geval van Apple de gebruiker zelf kan kiezen of deze een alias of eigen e-mailadres wilt gebruiken.

Tracking

Het tweede probleem is volgens de Facebook-topman dat ontwikkelaars alleen instaat zouden kunnen zijn om relevante content aan te bieden als de gebruiker ook daadwerkelijk uniek te identificeren is. Wanneer deze bij iedere app een ander alias gebruikt dan wordt dit namelijk lastig.

Ondanks dat het nog maar de vraag is of de rest van het bedrijf er ook zo over denkt is de eerdergenoemde Adam Mosseri een vertrouweling van Mark Zuckerberg. Hierdoor is de kans dat de CEO van Facebook ook bezwaar heeft tegen Sign in with Apple vrij groot. Desondanks zal Apple zich hier weinig van aantrekken en Sign in with Apple op dezelfde manier doorzetten.

Meer omtrent Facebook is te lezen in het overzicht.

Reageer op artikel:
Facebook gelooft niet in Apple’s privacyvriendelijke inlogmethode
Sluiten