Mark Hofman
Mark Hofman Tech 19 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Instagram gebruikers opgelet: Facebook blundert met miljoenen accounts

Dat Facebook een populair platform is hoeven we weinig mensen meer te vertellen, maar dat het vaak blundert met persoonlijke gegevens nog wel. Gisteren werd bekend dat het bedrijf zo’n 1,5 miljoen mailcontacten heeft opgeslagen zonder toestemming. Iets wat boven het vrij recente nieuws komt dat er 600 miljoen wachtwoorden op platte tekst zijn opgeslagen. Een probleem dat zich nu ook bij Instagram voordoet. 

Facebook blundert met miljoenen Instagram accounts

Afgelopen maand werd bekend dat Facebook medewerkers toegang hadden tot 600 miljoen wachtwoorden van gebruikers. In plaats van dat deze wachtwoorden (zoals het eigenlijk hoort) werden voorzien van encryptie, werden deze opgeslagen op platte tekst. Het bedrijf reageerde destijds dat niet alle medewerkers toegang hadden tot de wachtwoorden, maar netjes was het alles behalve. Echter maakt het bedrijf vandaag bekend dat er zich een gelijk probleem heeft voorgedaan voor Instagram. Het populaire platform, dat in handen ligt van Facebook, heeft ook een probleem met wachtwoorden.

Facebook heeft, in een intern onderzoek, ontdekt dat ook miljoenen Instagram accounts de dupe zijn geworden van het wachtwoorden-probleem. Dit maakt het bedrijf bekend in een blog post. Volgens het bedrijf, dat het eerder over tienduizenden accounts had, zijn er miljoenen wachtwoorden opgeslagen in platte tekst. Net zoals dat dus ook gebeurden met wachtwoorden van Facebook-gebruikers. Tijd om je wachtwoord ook op Instagram te veranderen dus!

Instagram hack

Het nieuws komt zo’n 24 uur nadat Facebook tegenover Business Insiders vertelde dat er een fout gemaakt was met mailadressen. Volgens het bedrijf werden de contactlijsten van zo’n 1,5 miljoen gebruikers per ongeluk opgeslagen. In 2016 werd er een nieuwe maatregel genomen waardoor je het wachtwoord van je e-mail moest doorgeven om je account te bevestigen. Echter kwamen de contactlijsten hierdoor in het systeem van Facebook, waardoor vriendenverzoeken en nieuwe gebruikers op het platform te vinden waren. Het is een van de problemen die aan een lange lijst met privacy-schandalen wordt toegevoegd.

Wat je dus ook doet: het is verstandig om je wachtwoord op dit moment te veranderen. De kans dat je bij de miljoenen accounts behoord is niet groot, maar better save than sorry.

Meer Samsung?

WANT heeft ook een eigen podcast waarin het grootste technieuws van de afgelopen week besproken wordt. Uiteraard hebben we het in de podcast ook regelmatig over Samsung en alle ontwikkeling om het merk heen.

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Instagram gebruikers opgelet: Facebook blundert met miljoenen accounts
Sluiten