Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 15 nov 2018

‘Zuckerberg slaat terug: iPhone-verbod in Facebook management’

Mark Zuckerberg’s Facebook was dit jaar groot in het nieuws. Het bedrijf had, in ruil voor flink wat centen, de gegevens van haar gebruikers verkocht. Iets waardoor de CEO voor de rechter moest verschijnen. Tim Cook, CEO van Apple, bekritiseerde die zet van Facebook. Het resultaat? Zuckerberg verbiedt zijn management om iPhones te gebruiken. 

Geen iPhones meer voor Facebook

Mark Zuckerberg, de veelbesproken CEO van Facebook, weet kritiek schijnbaar niet zo snel een lekker plekje te geven. De baas van het platform heeft zijn management, volgens de New York Times, een verbod gegeven op het gebruik van iPhones. Dit nadat Apple CEO Tim Cook publiekelijk commentaar had over het Cambridge Analytics data schandaal van Facebook. Tegenover MSNBC vertelde Cook dat privacy een heel belangrijk element is van de mensheid. Iets wat hij naar aanleiding van het schandaal vermeldde.

“We gaan niet in je persoonlijke leven zitten. Privacy is een mensenrecht. Sterker nog: het is menselijke vrijheid.”

Het gevolg hiervan is dat Mark Zuckerberg zijn management heeft opgedragen om alleen nog maar Android toestellen te gebruiken. Het officiële statement luidt dat hij dit wil vanwege het feit dat Android wereldwijd meer gebruikers heeft dan iOS. Of het management ook daadwerkelijk geluisterd heeft naar de CEO is niet bekend.

Problemen voor Facebook

Facebook kwam eerder dit jaar bijzonder negatief in het nieuws vanwege het verkopen van gegevens. Iets waar niet alleen Tim Cook het niet mee eens lijkt te zijn. The Guardian en The New York Times wisten te ontdekken dat Facebook de gegevens van gebruikers verkocht aan Cambridge Analytica. Een digitale consultant die ingehuurd is door het campagne team van Donald Trump. Het zou gaan om 87 miljoen gegevens van Facebook gebruikers. Zuckerberg moest hierdoor voor het gerechtshof verschijnen en zijn positie in het bedrijf kwam onder druk te staan.

Apple is daarentegen bijzonder open over de veiligheid van gegevens. De producent heeft privacy op een hoog vaandel staan en CEO Tim Cook waarschuwt in verschillende interviews regelmatig over het gevaar van Social Media. Volgens hem verkiest Apple privacy boven winst en weigert het hun gebruikersgegevens te verkopen.

“We zouden bakken met geld kunnen verdienen als we onze gebruikers monitoren. Dat zouden we doen als de klant ons product was. Maar we kiezen ervoor om dat niet te doen.”

Reageer op artikel:
‘Zuckerberg slaat terug: iPhone-verbod in Facebook management’
Sluiten