Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 15 mei 2018

Facebook leert tieners over gevaren en datagebruik met Jeugdportal

Kleine kinderen begeven zich al op jonge leeftijd op het internet. Sociale netwerken zoals Instagram en Facebook, diensten zoals YouTube en Netflix. Dan kunnen ouders nog relatief effectief meekijken en waar mogelijk ingrijpen.

Facebook introduceert Youth Portal (Jeugdportal)

Ben je ondertussen volwassen geworden? Dan weet je zelf hopelijk wat je niet en wel moet doen op het internet. De gevaren schuilen immers overal, op talloze manieren. Maar wie denkt er aan dat gat tussen kleine kinderen en volwassenen? Tieners en jongvolwassenen?

Zij kunnen nog lang niet altijd de gevaren en het impact van hun gedrag bevatten. Facebook helpt ze daar vanaf nu een handje bij middels een nieuw portaal voor tieners: Youth Portal. Daarin leren tieners hoe het sociale netwerk werkt, en hoe hun gedrag en dus data wordt gebruikt.

Facebook youth portal jeugdportal

Het is een van de vele maatregelen die Facebook treft na het recente schandaal rondom Cambridge Analytica. Toen bleek dat een grote groep derde partij zo met de data van Facebook-gebruikers aan de haal kon gaan. Dag privacy! Privacy-wetten zoals de GDPR gaan al een hoop van de risico’s verhelpen.

Toch blijft het ook een stukje vaardigheid, wijsheid. Een soort rijbewijs, maar dan voor het internet. De risico’s zijn immers net zo groot als met je bolide de weg op gaan. Dat Facebook nota bene de partij is die deze rol gaat vervullen, is lichtelijk ironisch. Aan de andere kant moeten we dit soort kleine stappen enkel toejuichen.

Facebook youth portal jeugdportal

Sinds eerdere deze maand duikt er regelmatig bij tieners een overzicht op in hun newsfeed. Een knop leidt naar het Youth Portal. Daarin worden ook de basics uitgelegd. Hoe je iemand blokkeert, hoe je iemand toevoegt, hoe je een chatbericht verstuurt.

De oudere generaties komen halfbakken het internet op. Facebook heeft zich als doel gesteld om tieners vanaf het begin goed voorbereid het wereldwijde web op te sturen. Althans, op het sociale netwerk zelf. Verder moet er nog een hoop gedaan worden.

Nogmaals, dit zal niet alle problemen rondom het gedrag van tieners op Facebook oplossen. Het is een concrete stap richting een oplossing.

De handleidingen gebruiken herkenbare citaten en voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan het proces voor je een bericht besluit te posten:

Facebook youth portal

Het data-gedeelte legt in toegankelijke stappen uit wat er met jouw data gedaan wordt. Er wordt een opvallend treffende middenweg gevonden. De informatie is toegankelijk en behapbaar, zonder je te overspoelen met termen. Als algemene voorwaarden nou ook zo geformuleerd zouden worden…

Nogmaals, dit zal niet alle problemen rondom het gedrag van tieners op Facebook oplossen. Het internet blijft een vrij complexe plek waarvan bijna niemand alle gevaren begrijpt en op waarde weet te schatten. Dit is echter een mooie stap richting een oplossing. Hier kun je het Youth Portal (Jeugdportal) zelf raadplegen, ook in het Nederlands.

 

 

Reageer op artikel:
Facebook leert tieners over gevaren en datagebruik met Jeugdportal
Sluiten