Tech 28 mei 2018 Jelle van Es

Nieuw Facebook experiment: de toekomst van muziek?

Facebook werkt op dit moment druk aan een speciale AI die het voor elkaar krijgt om een muziek stijl in een andere te veranderen. Het gaat om een project groep onder de naam Facebook AI Research (FAIR). Zij zijn naar verluid al een tijdje bezig met dit project en zij laten nu hun eerste resultaten zien. Het idee achter deze nieuwe techniek is dat iedereen muziek kan maken. Het is een beetje vergelijkbaar met dat iedereen kan zingen wanneer je er een autotune vervormer onder gooit. Verwacht alleen niet dat je straks wordt uitgenodigd om in Carré je muzikale kunsten te tonen. Misschien maar goed ook, want dan val je waarschijnlijk volledig door de mand.

Facebook AI Research maakt muziek

In de onderstaande video, die je uiteraard met geluid aan moet afspelen, krijg je een beetje een idee wat je straks kunt verwachten.

De wetenschappers zelf zijn overigens in hun nopjes. Zij stellen dat de resultaten ongekend zijn en dat het voor deelnemers die naar de muziek luisterden eigenlijk onmogelijk was om te raden of het een origineel stuk was of iets dat door de AI in elkaar is gezet. De grote vraag is nu hoe lang het gaat duren voordat we de AI van Facebook in de praktijk muziek gaan zien maken.

Zeker wanneer ze er een grappig Anime-figuurtje aan kunnen koppelen die op deze manier muziek maakt, zou het zomaar in Japan voor een kleine muziekrevolutie gaan zorgen. Daar houden ze wel van muziek dat gemaakt wordt door een AI. Een goed voorbeeld daarvan is de populariteit van Hatsune Miku, die al vele jaren muziek maakt en waarbij singles flink goed verkopen. En er komen zelfs vele duizende fans naar stadions toe om naar haar muziek te luisteren. We gaan zien wat er gaat gebeuren. Meer over Facebook? Klik dan hier.

Reageer op artikel:
Nieuw Facebook experiment: de toekomst van muziek?
Sluiten