Facebook Libra: oplichters gaan jaar voor release al aan de slag

Een paar weken geleden verraste Facebook de wereld met het introduceren van een eigen cryptocurrency. Dat wordt Libra en de bedoeling is dat we ermee aan de slag gaan op onder andere Messenger en WhatsApp. Het zit Facebook echter niet mee. Zo verzocht het Amerikaanse Congres het social media platform om het project te pauzeren en ook Trump kwam al gauw met kritiek. En hoewel we pas volgend jaar echt met Libra bezig kunnen gaan, zijn er nu al allerlei scam advertenties die je de cryptocurrency aanbieden.

Facebook’s Libra met korting

De scam advertenties zijn gespot op nep Facebook en Instagram accounts. De pagina’s lijken dusdanig veel op de officiële Libra sites, dat het om echte advertenties lijken te gaan. Pas dus op als je zoiets ziet en bedenk je dat Libra pas volgend jaar wordt gelanceerd. In de advertenties wordt Libra aangeboden met een bepaalde korting, wat gezien de architectuur van de cryptocurrency erg aantrekkelijk is.

Facebook LIbra

Meteen winst

Om de cryptocurrency betrouwbaarder te maken, heeft Facebook ervoor gekozen om de coins te koppelen aan fiatgeld zoals bijvoorbeeld de euro. Een bepaald aantal euro’s zou in theorie gelijk moeten staan aan datzelfde aantal Libra coins. Dit zou moeten voorkomen dat de waarde van de coins te veel fluctueert, maar het systeem maakt de kortingsadvertenties juist extra spannend. Het is als het ware alsof je iemand 10 euro geeft en er bijvoorbeeld meteen 15 euro voor terugkrijgt.

Straf met een positieve wending

De scams zijn uiteraard niet echt geweldig voor de echte Libra cryptocoins, maar in ieder geval is er wel grote belangstelling voor de cryptocurrency. Iets anders waar Facebook de laatste tijd moest dealen was de Amerikaanse handelswaakhond FTC. Dit vanwege het herhaaldelijk schenden van de privacy van gebruikers. Het duurde even, maar uiteindelijk is er besloten dat Facebook een boete moet betalen van 5 miljard dollar. Het lijkt een zware klap, maar na het oordeel zijn de aandelen van Facebook juist gestegen.

 

The Washington Post

Reageer op artikel:
Facebook Libra: oplichters gaan jaar voor release al aan de slag
Sluiten