Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 18 apr 2019

Facebook flikt het weer: 1,5 miljoen mailcontacten opgeslagen

Facebook en privacy: het is een verschrikkelijk huwelijk. Keer op keer blundert het social media platform met het bewaren van persoonlijk gegevens. Zo blijkt vandaag dat Facebook sinds 2016 bij zo’n 1,5 miljoen gebruikers de contactpersonen uit de mailbox heeft opgeslagen.

Facebook faalt weer met privacy gebruikers

Het wachtwoord van je e-mailadres aan Facebook geven is misschien niet het slimste wat je hebt gedaan. Echter was het in 2016 een gloednieuwe maatregel. Wie zijn e-mailadres wilde bevestigen, moest ook het wachtwoord van dit adres doorgeven aan het platform. Iets wat veel mensen die tijd ook echt gedaan hebben. Wat kon er immers misgaan. Nou, dat maakt Facebook zelf bekend vandaag.

Tegenover Business Insider laat het bedrijf weten dat het per ongeluk de mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers heeft verzameld en opgeslagen. Dit werd mogelijk doordat de wachtwoorden van de adressen “per ongeluk” geregistreerd werden. CEO Mark Zuckerberg laat weten dat dit zeker niet de bedoeling was.

“Tijdens de scan is iets meer informatie opgeslagen dan de bedoeling was.”

Ondanks het feit dat dit volgens het bedrijf niet de bedoeling was, is de informatie wel gebruikt. Zo zijn de contactpersonen uit de mailboxen bijvoorbeeld gebruikt om suggesties te doen voor vriendenverzoeken. Daarnaast werden de contacten ook gebruikt om het netwerk uit te breiden en advertenties te verbeteren. Ondanks het feit dat er dus een fout gemaakt is, heeft het Facebook wel degelijk iets opgeleverd.

Mark Zuckerberg Facebook, WhatsApp, Instagram intergratie

De kans dat Nederlandse gebruikers de dupe zijn van dit probleem is overigens klein. Volgens Facebook werd deze verificatie vooral gebruikt bij gebruikers met een Yandex e-mailadres. Het bedrijf belooft dat de gegevens niet meer ongemerkt opgeslagen worden en dat de contacten die op deze manier zijn binnengekomen bij het bedrijf volledig verwijderd worden.

Meer Tech?

Helemaal gek van Tech en niets willen missen? Dan is onze podcast WantKast zeker iets voor jou! Thomas en Mark bespreken elke week de meest recente ontwikkelingen, het grootste nieuws en ze delen hun ervaringen! Kortom: echt een podcast voor techliefhebbers zoals jij!

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Reageer op artikel:
Facebook flikt het weer: 1,5 miljoen mailcontacten opgeslagen
Sluiten