Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 4 dec 2017

Facebook onthult Messenger Kids: chat-app voor kinderen

Nee dit is niet De Speld: Facebook heeft een speciale versie van Messenger voor kinderen onthuld. Maak kennis met Messenger Kids, een chat-app waarmee je kinderen zo vroeg mogelijk verslaafd kunnen raken aan het sociale netwerk. Of zijn we nu te cynisch? In Amerika mogen kinderen onder de 13 zich wettelijk niet registreren voor een Facebook-account. 

Facebook Messenger Kids: chat-app voor kinderen van zes tot dertien

Daarom heb je dan ook geen account nodig voor Messenger Kids. In plaats daarvan kunnen ouders Messenger Kids beheren vanaf hun eigen Facebook-account. Ze kunnen zien en beheren met wie hun kinderen mogen chatten. Zo kun je als ouder bijvoorbeeld instellen dat je dochter enkel met opa en oma mag chatten. Facebook Messenger Kids wordt gefaseerd getest op iOS.

Facebook Messenger Kids

De eerste reacties zijn negatief. Dat is logisch, want je trekt al snel de conclusie dat Facebook nog eerder kinderen wil exploiteren. Het sociale netwerk doet er echter alles aan om van dat imago af te komen. “Er zitten geen reclames in Messenger Kids, en de informatie van je kinderen worden ook niet gebruikt voor reclames. De app is gratis te downloaden en er zijn geen in-app aankopen.”

Het lijkt een trend te zijn waar je als ouder niet omheen kan. Moet je daar genoegen mee nemen? Misschien niet. Maar met Messenger Kids biedt Facebook wel een middenweg.

Daarnaast voldoet Messenger Kids aan alle wetten rondom de online privacy van kinderen. Voorlopig is de app enkel in de Verenigde Staten beschikbaar, met een toekomstige uitrol via de Play Store en de Amazon App Store in het verschiet. Daarna wordt pas gekeken of de chat-app ook in andere landen zal worden uitgerold. Daarbij moet bij elk land weer aan de relevante wetten en overheidseisen worden voldaan.

Glad ijs

Facebook begeeft zich dus op glad ijs. Je kunt het ook van de andere kant bekijken: stel je wil je acht-jarige dochter laten chatten met haar oma en haar zus. Dan kun je haar een telefoon met daarop WhatsApp geven, een open platform met alle gevaren van dien. Of je geeft haar Messenger Kids, zodat jij de controle houdt en het kind in een beschermde omgeving kan chatten. Als je eenmaal die drempel over bent als ouder, dan is dit wellicht wel een goede optie.

Facebook Messenger Kids

81 procent van Amerikaanse ouders beweert dat hun acht-jarige kind al sociale media gebruikt. Het lijkt dus een trend te zijn waar je als ouder niet omheen kan. Moet je daar genoegen mee nemen? Misschien niet. Maar met Messenger Kids heb je wel een middenweg. Een app waarmee je kind wegwijs kan worden in die wereld, zonder dat je geheel de controle verliest. Een goed punt van Facebook, maar het is maar de vraag of het de kans krijgt om zijn goede intenties te bewijzen. Check ook de eerste beelden van de opvolger van Pokémon Go.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook onthult Messenger Kids: chat-app voor kinderen
Sluiten