Groep experts wijst Facebook op gevaren Messenger Kids voor kinderen

Begin december onthulde Facebook een speciale versie van Messenger voor kinderen. De chat-app Messenger Kids deed direct al veel stof opwaaien. Een grote groep experts en organisaties op het gebied van kinderen en psychologie hebben Facebook nu gevraagd om Messenger Kids uit de lucht te halen.

Messenger Kids niet goed ontvangen

Het sociale medium Messenger Kids is bedoeld voor jonge kinderen. Voor de app is geen account nodig, want ouders beheren de app via hun eigen Facebook-account. Ouders kunnen zo bijvoorbeeld beheren met wie kun kinderen mogen chatten.

De eerste reacties over de app waren veelal negatief. Ondanks dat Messenger Kids aan alle wetten rondom de online privacy van kinderen voldoet, zijn ook de laatste reacties op de app negatief. In een open brief aan het Amerikaanse bedrijf, en Mark Zuckerberg in het specifiek, schreven de grote groep experts en organisaties dat Facebook een kwetsbare groep aanspreekt (jonger dan 13 jaar) die nog niet genoeg zijn ontwikkeld om zich op een sociaal netwerk te begeven.

Een van de organisaties die achter de brief zit is het Amerikaanse Campaign for a Commercial-Free Childhood. Dit is een belangenbehartigingsgroep die in het verleden al van grote bedrijven al met succes heeft afgedwongen dat ze stoppen met marketing die zich specifiek richt op kinderen. Een voorbeeld hier van is de Pokémon Go!-app die kinderen in de VS naar fast food-restaurants leidde.

Facebook Messenger Kids

App maakt kinderen Facebook-verslaafd

Messenger Kids is volgens de groep bedrijven en experts zorgwekkend. Ze benadrukken dat steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat het gebruik van digitale apparaten als smartphones, en social media schadelijk is voor kinderen en tieners. De app ondermijnt dan ook zeer waarschijnlijk de gezonde ontwikkeling van kinderen.

Het is gebleken dat Facebook en digitale apparaten een verslavende werking hebben. Het Amerikaanse bedrijf is hier recentelijk nog onderwerp van gesprek door geweest, na uitlatingen van oud-medewerkers van het bedrijf over het bedrijf’s srategie.

Messenger Kids bevat andere functies, en minder functies, dan het Facebook dat wij gebruiken. Ondanks dat komen veel elementen van het sociale netwerk er wel in terug, zoals emojis, selfies, de mogelijkheid om te videochatten en groepschats te hebben.

Facebook Messenger Kids

Facebook is het oneens met kritiek

Facebook vindt zelf dat Messenger Kids een veiligere omgeving creëert dan veel andere online platforms. Zo is de app bijvoorbeeld niet voorzien van reclame. Alvorens het introduceren van de app heeft het bedrijf goed overleg gehad met de PTA en academici. Het sociale medium voor kinderen moet ouders en kinderen dan ook op een veiligere manier helpen chatten.

Toch vinden velen nog dat de app zo is ontworpen dat kinderen er verslaafd aan zullen raken. Zo heeft Facebook natuurlijk alvast een mooie generatie nieuwe gebruikers voor het ‘gewone’ platform klaarstaan. Met deze app biedt Facebook een middenweg, maar of het de juiste is dat is nog maar de vraag. Het bedrijf is wel bezig met veranderingen rondom hun platform. Gisteren deed het al iets bijzonders.

Reageer op artikel:
Groep experts wijst Facebook op gevaren Messenger Kids voor kinderen
Sluiten