Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 jun 2018

Zo wil Facebook stiekem je microfoon inschakelen

Facebook en privacy, het blijft een ongelukkig huwelijk. Ver voor het schandaal rondom Cambridge Analytica kwam het sociale netwerk in het nieuws omdat het mee zou luisteren via microfoons van smartphones. Facebook ontkende en zei dat dit technisch onmogelijk was, maar is dat wel zo?

Als we een nieuwe patentaanvraag moeten geloven niet. Facebook heeft een techniek gepatenteerd die de microfoon van een smartphone op afstand in kan schakelen. Zo kan de telefoon gebruikt worden om omgevingsgeluiden op te nemen. Het doel is natuurlijk gerichter te kunnen adverteren.

Telefoons triggeren om te luisteren

Facebook omschrijft een ingewikkeld proces om apparaten van gebruikers te triggeren en omgevingsgeluiden op te nemen. Voor de goede orde, het gaat dus niet om het geritsel van blaadjes of jonge vogeltjes, maar om gesprekken of geluid van je televisie. Het sociale netwerk zou deze gegevens willen verzamelen, verzenden en analyseren.

Facebook kan de microfoon niet zomaar inschakelen, er moet namelijk een trigger zijn. Die kan ingesloten worden in bijvoorbeeld een radio- of televisieprogramma, maar ook een streamingdienst zoals Spotify. Die trigger kan een hele hoge toon zijn die onhoorbaar is voor mensen, maar de microfoon van een smartphone kan ‘m wel oppikken. Het sociale netwerk noemt dit “ambient audio fingerprinting”.

Facebook happy sad

Techniek wordt (nog) niet gebruikt

Facebook zegt tegen Amerikaanse journalisten niet de intentie hebben om de technologie ook echt te implementeren. De vraag is dan waarom het bedrijf van Mark Zuckerberg wel de moeite nam om er een octrooi op te nemen.

Gelukkig wilde legal-man van het bedrijf, Allen Lo, het wel toelichten: “Het is gebruikelijk om patenten in te dienen om andere bedrijven voor te zijn”, zei Lo tegen Mashable. “Daarom hebben patenten de neiging zich te concentreren op toekomstgerichte technologie die vaak speculatief van aard is en door anderen kan worden gecommercialiseerd.”

Mark Zuckerberg Facebook

Facebook wil ons dus beschermen

Gelukkig! Mark Zuckerberg doet dit gewoon om ons te beschermen tegen andere bedrijven die uiteindelijk omgevingsgeluiden op willen nemen. Dat klinkt … geloofwaardig. Maar voor het geval je twijfelt, is Lo er om toe te lichten dat het bedrijf deze technologie nooit volledig gaat gebruiken. Nooit. “De technologie in dit patent is niet opgenomen in een van onze producten,” legt hij uit, “en zal dat ook nooit het geval zijn.”

We kunnen concluderen dat dit voor miljarden gebruikers een hele opluchting moet zijn. Mijnheer Lo kunnen we namelijk blindelings vertrouwen. Facebook trouwens ook. Het is namelijk niet zo dat Mark Zuckerberg een geschiedenis heeft van het misleiden van zijn gebruikers of zoiets. Oh wacht…

Reageer op artikel:
Zo wil Facebook stiekem je microfoon inschakelen
Sluiten