Mark Hofman
Mark Hofman Apps 29 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Facebook minder fel dan voorheen: ‘iOS 14.5 feature is handelbaar’

Voordat iOS 14.5, met App Tracking Transparency, werd uitgerold waren er veel bedrijven die weerstand boden. Een van die bedrijven was Facebook, dat al snel tegenstander nummer één werd. Nu het nieuwe besturingssysteem uitgerold is lijkt het echter allemaal minder erg te zijn dan gedacht.

Facebook heeft in de afgelopen weken meerdere malen geroepen dat de nieuwe functionaliteit roet in het eten gooit voor het bedrijf. Nu de App Tracking Transparency functie ook daadwerkelijk uitgerold is lijkt de situatie overigens “handelbaar” te zijn.

iOS 14: deze 5 geheime iPhone-features kende jij nog niet!

Facebook minder fel over iOS 14.5 feature

Het gaat Facebook aardig voor de wind, zo werd duidelijk tijdens de bekendmaking van de nieuwe kwartaalcijfers. Die wind draait volgens het bedrijf wel binnenkort, gezien de nieuwe App Tracking Transparency functie van iOS 14.5 is uitgerold. “We verwachten meer tegenwind op advertentiegebied door wijzigingen in platformen en regels”, zo liet Facebook CFO Dave Wehner weten. Tijdens de bekendmaking verwees hij dan ook naar de nieuwe update van iOS.

Toch lijken de problemen minder groot te zijn dan verwacht. Iets dat volgens Facebook COO Sheryl Sandberg voornamelijk te maken heeft met de goede voorbereiding die het bedrijf heeft getroffen. De komende tijd zal het advertentieplatform er anders uit gaan zien. Daarmee refereert Sandberg voornamelijk op de gepersonaliseerde advertenties die “zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied goed zijn”. De wijzigingen bieden overigens zoveel perspectief dat CFO Dave Wehner duidelijk maakt dat de schade, voor Facebook zelf, handelbaar is. Al kon hij het niet laten om toch zijn ongenoegen te uiten:

“Schade voor miljoenen kleine bedrijven”

Het grote probleem zijn “de versleutelde API’s die Apple gebruikt voor hardware en software om een voordeel te creëren voor zijn eigen producten en diensten”, zegt Wehner. “We zien de problemen opduiken in zowel onze softwarematige als in hardwarematige producten.” Het bedrijf is ervan overtuigd dat dit niet alleen Facebook schaadt, maar dat het slecht is voor de gehele industrie. “Apple’s meest recente update bedreigt het voortbestaan van gepersonaliseerde advertenties waar miljoenen kleine bedrijven afhankelijk van zijn”, liet het bedrijf een tijdje geleden weten.

Facebook zelf ziet minder schade dan het in eerste instantie verwacht had, maar gooit desondanks over een andere boeg. De strijd tussen het bedrijf van Mark Zuckerberg en Tim Cook is nog lang niet gestreden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!