David van Benthem
David van Benthem Apps 4 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Facebook gaat de strijd aan tegen misinformatie rond het coronavirus

Facebook gaat de strijd aan met misinformatie die rondgaat over het coronavirus. Dat doet het sociale medium door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gratis te laten adverteren op zijn website.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg wil er zeker van zijn dat gebruikers op zijn platform naar betrouwbare informatie kunnen zoeken over het coronavirus. Het coronavirus veroozaakt de ziekte COVID-19.

Facebook wil betrouwbare informatie

“Als je nu naar het coronavirus zoekt op Facebook, krijg je een pop-up te zien die je naar het WHO of een lokale gezondheidsorganisatie leidt,” aldus Zuckerberg. “Zo kan je het laatste nieuws tot je nemen, waarvan je zeker weet dat het betrouwbaar is.”

Zuckerberg laat ook weten dat het WHO op Facebook een melding afgeeft in specifieke landen. Het gaat daarbij om landen waar mensen elkaar in dat land besmet hebben met het coronavirus. De oprichter van Facebook laat weten dat zijn sociale medium met gezondheidsinstituten wereldwijd samenwerkt. Het CDC en UNICEF zijn hier voorbeelden van. Zuckerberg wil ook aan dit soort instellingen gratis reclames beschikbaar gaan stellen.

Het coronavirus is afkomstig uit de Chinese plaats Wuhan, waar het in december uitbrak. Op dit moment zijn er meer dan 90.000 mensen besmet en zijn er ruim 3000 mensen aan overleden.

coronavirus zuid-korea
Straten blijven leeg in Zuid-Korea uit angst voor het coronavirus. (Afbeelding: EPA / Yonhap)

Een medicijn tegen COVID-19?

Allerlei onwaarheden en samenzweringstheorieën over de ziekte en het virus verspreiden zich op verschillende sociale media. Afgelopen week heeft Facebook alle advertenties verwijderd die beweerden COVID-19 te kunnen genezen. Een voorbeeld hiervan is dat vleermuizensoep de verspreiding van het virus zou hebben gestimuleerd.

Facebook zelf lijdt ook onder het virus. De jaarlijkse F8 conferentie voor ontwikkelaars van het sociale medium is afgelast uit angst voor het virus. Ook heeft het bedrijf zich teruggetrokken van SXSW. SWSW is een muzikaal en cultureel festival dat jaarlijks plaatsvindt in de Texaanse plaats Austin.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Facebook gaat de strijd aan tegen misinformatie rond het coronavirus
Sluiten