Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 17 jan 2018

Weg met nepnieuws op Facebook: zo rapporteer je het zelf

Facebook liet eind vorige week weten dat het nieuwsoverzicht drastisch gaat veranderen. Het algoritme van het sociale medium gaat op de schop, en interactie met ‘vrienden’ moet weer centraal komen te staan. Door aanpassingen op het nieuwsoverzicht kan het zijn dat (nep)nieuws nog beter uitgelicht wordt. Zie jij nepnieuws voorbij komen in je nieuwsfeed? Dan rapporteer je via met de volgende gemakkelijke stappen.

Rapporteer nepnieuws op Facebook

Het venijnige, en de bedoeling, van Nepnieuws is uiteraard dat je niet doorhebt dat het om nepnieuws gaat. Toch kan het zijn dat je ergens een heel opvallend en ongeloofwaardig nieuwtje leest. Ondanks dat Facebook zijn rol serieus neemt als het gaat om het verspreiden van informatie en voor wat mensen lezen, kunnen er nog steeds verkeerde berichten op het medium verschijnen.

Heb je een nieuwsbericht gezien dat waarschijnlijk nep is, en wil je dit rapporteren? Volg dan de volgende stappen om Facebook op de hoogte te brengen van het bericht op je nieuwsoverzicht.

1. Klik op het pijltje rechts bovenaan het bericht en selecteer ‘Report post’

Nepnieuws

2. Hierna wordt er gevraagd wat er aan de hand is. Selecteer ‘I think it shouldn’t be on Facebook

3. Specificeer de klacht: selecteer dat het een ‘false news story‘ is

Nepnieuws

Klik verder en selecteer nogmaals dat het om false news gaat

nepnieuws

Als je op ‘Continue‘ of ‘Doorgaan’ klikt, dan is het nepnieuws gerapporteerd bij Facebook. Berichten van deze bron zullen vervolgens ook niet meer op je nieuwsoverzicht verschijnen.

Ben je benieuwd hoe je nieuwsoverzicht er in de toekomst uit komt te zien? Daarover kun je alles lezen in dit artikel. Het opvallende is dat het sociale medium juist wil dat je minder tijd op het platform doorbrengt. Dit is niet vreemd, gezien de grote kritieken die het bedrijf de afgelopen weken en dagen over zich heen kreeg. We zijn benieuwd of de veranderingen echt kunnen bijdragen aan een ‘socialer’ Facebook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Weg met nepnieuws op Facebook: zo rapporteer je het zelf
Sluiten