Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 11 mei 2018

Facebook’s nieuwe newsfeed is… meer van hetzelfde

Facebook is de laatste paar maanden druk bezig geweest met het aanpassen van zijn news feed. Het algoritme werd onder handen genomen om twee dingen teweeg te brengen. Hoge kwaliteit nieuws en lokaal nieuws moest voorrang krijgen en daarnaast moest het voor eens en altijd klaar zijn met fake news. De nieuwe news feed is er nu en helaas lijkt er niet zoveel veranderd te zijn.

Nieuwe newsfeed goed voor Fox News

Het analytische bedrijf NewsWhip heeft de aangepaste news feed eens onder de loep genomen en helaas zijn de resultaten niet denderend. Het lijkt erop dat hoe meer er verandert, hoe meer het gewoon hetzelfde blijft. Het resultaat van kwaliteits nieuws voorrang geven heeft erin geresulteerd dat Fox News weer bovenaan staat en dat andere nieuwskanalen, zoals CNN, NBC en de New York Times het slechter doen. Ook New York Times journalist Kevin Roose is dit opgevallen en wijst hierop in een tweet.

Fox News stond eerder ook al aan top boven CNN. Een tijdje draaide deze situatie zich om, maar sinds het nieuwe algoritme zijn we weer terug gegaan naar hoe het was. Dit zou kunnen komen omdat het algoritme ook lokaal nieuws een hogere ranking geeft en Fox News heeft nogal een bereik samen met zijn geaffilieerde bedrijven.

Minder interactie met nieuwsberichten

Als we kijken naar de fake news kwestie, lijkt er ook weinig veranderd te zijn. Er is nog steeds absurd veel nepnieuws en dit staat nog steeds aan top en wordt het meeste gedeeld. Wat wel een opvallende verandering is, is dat er over het algemeen minder wordt geïnteracteerd met de verschillende nieuwsberichten. Zo wordt er onder andere minder gedeeld en worden er minder comments geplaatst.

Facebook news feed

Minder interactie = minder verspreiding nepnieuws

Sommigen wijzen er sarcastisch op dat dit misschien de manier is van Zuckerberg om fake news aan te pakken. Als er gewoonweg minder wordt geïnteracteerd met nieuwsberichten in het algemeen, zijn mensen uiteindelijk ook minder bezig met nepnieuws. Het is een manier, maar hopelijk was dit niet het doel van de veranderingen en komt Facebook nog met een betere oplossing. Zuckerberg heeft het nu sowieso ook nog zwaar in verband met de privacy op Facebook. Hij lijkt tegenover het Amerikaanse congres te hebben gelogen over het gebruik van Whatsapp gegevens door Facebook.

Mashable

Reageer op artikel:
Facebook’s nieuwe newsfeed is… meer van hetzelfde
Sluiten