Jelle van Es
Jelle van Es Tech 28 aug 2019

Facebook wil noodberichten van overheden voorrang geven

Bij een noodgeval kan het belangrijk zijn dat omwonenden snel op de hoogte zijn van wat er speelt om op die manier de juiste voorbereidingen te treffen. Als het echt mis is, dan kan er een NL Alert worden uitgegeven en bij verdwijningen van jonge kinderen is er het Amber Alert. Deze middelen worden echter alleen in gezet bij ernstige gevallen. In ‘kleinere’ gevallen wordt dat niet gedaan, maar kan het helpen dat boodschappen van overheden en gemeentes alsnog goed worden gedeeld. Facebook wil daar een steentje bij gaan dragen.

Facebook als communicatiemiddel

Nu is dit niet voor het eerst dat Facebook zichzelf wil profileren als een communicatietool. Bij aanslagen of natuurrampen geeft de dienst je al de mogelijkheid om aan te geven dat je veilig bent, zodat je vrienden en familieleden weten dat het goed zit. Handig wanneer je op vakantie bent in een land waar een aardbeving plaats vindt of er een terroristische aanslag wordt gepleegd. En nu krijgen lokale overheden dus de mogelijkheid om berichten die zij plaatsen op Facebook aan te duiden als een alert.

Facebook coronavirus
Facebook (Afbeelding: Tim Bennett)

Wanneer je de pagina volgt, dan krijg je een notificatie, zodat je het hopelijk niet mist. Daarnaast is het ook zo dat de posts die geliket worden door vrienden een prominentere plek krijgen in de feed van hen die de pagina niet volgen. Op die manier moet het nieuws of het bericht zich sneller gaan verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer een bepaald persoon wordt gemist, maar waarvoor geen andere tools zijn. Of wanneer er bijvoorbeeld wordt gezocht naar ooggetuigen van een overval of zinloos geweld.

Als pagina moet je je wel aanmelden bij Facebook, welke dan hopelijk gaan bekijken of je de rechten gaat krijgen. Mocht je een beheerder zijn van zo’n pagina, dan kun je je op deze pagina gaan aanmelden. Wil je meer lezen over wat er allemaal speelt rondom het sociale netwerk? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook wil noodberichten van overheden voorrang geven
Sluiten