Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 20 jun 2018

Facebook gaat letterlijk jouw ogen openen op foto’s

Poseren voor foto’s is een kunst, vooral als je niet bijzonder fotogeniek bent. Al snel heb je per ongeluk op het juiste/verkeerde moment je ogen dicht geknepen, of ben je net aan het fronzen. De oplossing? De kunstmatige intelligentie van Facebook.

Facebook opent gesloten ogen met AI

Er zijn al oplossing die jouw gesloten ogen vervangen door de ogen van vreemden. Dat werkt, maar het is verre van ideaal. Uiteindelijk wil je immers dat je eigen ogen te zien zijn. Onderzoekers van Facebook hebben dat nu voor elkaar gekregen.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en aanbiedingen in je mail!
[revue_subscribe]

Dat blijkt uit onderzoek dat op 18 juni werd gepubliceerd. Het sociale netwerk heeft een algoritme getraind dat jouw eigen ogen van andere foto’s pakt, en die gebruikt om je gesloten ogen op een ‘natuurlijke wijze’ te vervangen. Het resultaat? Foto’s die je amper van de real deal kunt onderscheiden.

Nvidia kreeg eerder dit jaar hetzelfde voor elkaar, met een tool die missende pixels en gesloten ogen kon vervangen. Daarvoor was de fabrikant echter afhankelijk van een database met foto’s van andere personen. Facebook beschrijft in zijn onderzoek de nadelen ervan, inclusief de conclusie dat Nvidia’s toepassing bepaalde vormen en kleuren discrimineert.

Facebook open ogen
De derde kolom gebruikt de ogen van vreemden (oud onderzoek), de vierde kolom gebruikt je eigen ogen (Facebook’s onderzoek)

Facebook heeft de luxe dat het waarschijnlijk tientallen foto’s van jouw gezicht heeft. Uiteindelijk zijn er twee methodes ontwikkeld om gesloten ogen in te vullen. De eerste benadering gebruikt een referentie-afbeelding om de ogen te vervangen. Oftewel, oude foto’s.

De tweede oplossing slaat standaard een ‘kopie’ van jouw ogen op. Net zoals data opgeslagen wordt om gezichtsherkenning mogelijk te maken. Vervolgens wordt de database met duizenden foto’s van vreemden ingezet om de kunstmatige intelligentie te leren hoe het om kan gaan met bepaalde soorten belichting.

Het resulterende stuk software levert volgens Facebook resultaten op die accurater overeenkomen met specifieke individuen, terwijl er minder data verloren gaat. Het systeem is overigens nog allesbehalve effect. Vooral in gevallen waar haar gedeeltelijk ogen bedekt, gaat het vaak nog mis. Ook kan de minste of geringste lichtafwijking het eindresultaat verpesten.

Het gaat dus waarschijnlijk nog wel even duren voor het sociale netwerk automatisch jouw gedeelde foto’s kan bewerken. Voorlopig blijft een gesloten oog dus een gesloten oog. Het huidige resultaat is echter al zeer indrukwekkend, en wordt er met vervolgonderzoek en verfijning steeds accurater op. Tot over een paar jaar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook

Reageer op artikel:
Facebook gaat letterlijk jouw ogen openen op foto’s
Sluiten