Mark Hofman
Mark Hofman Tech 22 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Facebook weer onbetrouwbaar: wijzig nu je wachtwoord!

Facebook en persoonlijke data: het is geen goed huwelijk. Eerder lagen alle gegevens van gebruikers bij Cambridge Analytics en werd het platform vervolgens gehackt, wat voor nog meer schade zorgde. Echter lijkt er nu een onbetrouwbare kwestie boven water te komen vanuit Facebook zelf. Het platform heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers opgeslagen in platte tekst. Tijd om je wachtwoord te veranderen dus!

Facebook beschikt over honderden miljoenen wachtwoorden

Facebook heeft wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers opgeslagen in platte tekst. Dit zorgt ervoor dat mensen met interne toegang, jarenlang inzicht heeft gehad in de wachtwoorden waar de gebruikers kun profiel mee beschermen. Volgens Krebs on Security is een fout in de encryptie, waarmee wachtwoorden normaal gesproken worden beschermd, de oorzaak van het hele probleem. En wie denkt dat er weinig mensen daadwerkelijke interne toegang hebben tot Facebook: zo’n 20.000 werknemers hebben de afgelopen jaren deze toegang gehad.

Krebs, die als eerste achter dit probleem kwam, meldt dat het gaat om zo’n 200 miljoen tot 600 miljoen gebruikers. Facebook heeft van al deze mensen het wachtwoord al die jaren openbaar bewaard, zo meldt het bedrijf nu zelf ook. In een blogpost, genaamd “Keeping Passwords Secure”, geeft het bedrijf toe dat dit probleem in januari aan het licht kwam. Daarbij wordt ook direct gemeld dat het probleem inmiddels is opgelost en dat de mensen die getroffen zijn direct op de hoogte zijn gesteld.

Volgens Facebook is er geen enkel bewijs te vinden dat mensen, buiten het bedrijf om, in aanraking zijn gekomen met de gegevens. Hierdoor worden de mensen die getroffen zijn door het probleem niet verzocht om hun wachtwoord te resetten. Maar dat is wel het slimste om te doen. We hebben in de afgelopen jaren genoeg woorden vanuit Facebook horen komen en de waarheid ging daar niet ten alle tijde mee gepaard.

Facebook Sociaal netwerk

Aangezien er ook zo’n tienduizend gebruikers van Instagram getroffen zijn door het probleem, is het handig om ook daar je wachtwoord te wijzigen. Better be safe than sorry zeggen we altijd maar.

Update: Facebook laat in een reactie weten dat er slechts een aantal werknemers toegang hebben gehad tot de gegevens en dat er geen misbruik gemaakt is van de wachtwoorden. Verificatie van deze informatie hebben we tot nu toe nog niet ontvangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Facebook weer onbetrouwbaar: wijzig nu je wachtwoord!
Sluiten