Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 8 mei 2018

‘Facebook overweegt nu serieus een advertentievrije app’

De laatste maanden is er dankzij het schandaal rondom Cambridge Analytica heel wat commentaar gekomen op Facebook. CEO Mark Zuckerberg moest zich melden de Amerikaanse Senaat om vragen te beantwoorden en ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er overhoringen geweest. Als gevolg daarvan zou Facebook nu overwegen om een aparte app te maken. Eentje die voorkomt dat je betaalde advertenties ziet.

Facebook zou werken aan een ad-free versie

De enige kanttekening van dit nieuwe project is dat je er waarschijnlijk een betaald abonnement op moet nemen. Facebook verdient namelijk bakken met geld via advertenties en heeft waarschijnlijk geen zin om nee te zeggen tegen al die dollars en euros die binnenkomen. Afgelopen jaar kwam er namelijk 41 miljard dollar binnen via advertenties en het is moeilijk om te zien hoe het bedrijf zou opereren zonder advertenties.

Facebook

De grote vraag is uiteraard hoeveel zo’n app zonder advertenties moet gaan kosten. Gevoelsmatig zou ik zeggen dat je als gebruiker niet meer dan een euro per maand kwijt zou willen zijn aan een service die eigenlijk gratis is, maar dan zou de halve wereldbevolking dat elke maand moeten betalen om te komen aan dezelfde omzet die Facebook nu draait.

Uit de laatste cijfers blijkt dat Facebook per maand zo’n 2,2 miljard actieve gebruikers heeft. Die zijn per jaar dus goed voor 41 miljard dollar. Als je alles doorrekent, dan zou een actieve gebruiker per maand 1,55 dollar opleveren. Om aan dezelfde cijfers te komen, dan is de kans groot dat Facebook straks twee tot drie euro gaat vragen.

En dat is op basis van de complete wereldbevolking. Het merendeel van de advertenties is getarget op Westerse gebruikers. Zo is een gebruiker in de VS en Canada bijvoorbeeld al zeven dollar waard.

Momenteel wordt het plan alleen maar overwogen en wordt er over gesproken, dus voorlopig hoef je nog niks te verwachten.

Reageer op artikel:
‘Facebook overweegt nu serieus een advertentievrije app’
Sluiten