Facebook Paper: Zo download je het in Nederland; zo ziet het eruit

Vorige week kondigde Facebook het einde van hun originele app aan. Of zoiets. Nee, dat is niet waar, maar ze presenteerden wel een nieuwe app die de potentie heeft om de huidige Facebook-app te laten verdrinken alsof-ie nooit heeft bestaan. Maak kennis met Facebook Paper. Een Facebook-app die vooral om nieuws draait en dat special – op basis van voorkeuren – voor jou uitzoekt. Facebook Paper is sinds gisteren officieel te downloaden, maar Facebook heeft ervoor gekozen om de app alleen voor iOS-gebruikers in de Verenigde Staten beschikbaar te stellen. Dit kan een slimme zet zijn. Facebook kan hierdoor genoeg feedback ontvangen om te bepalen of de dienst internationaal gezien interessant is. Maar gelukkig hoef je niet in de Verenigde Staten te wonen om Facebook Paper uit te proberen. Er is een handige truc om nu al over de app te beschikken…

Zo download je Facebook Paper in Nederland

Dit is simpel. Je hoeft alleen Apple voor de gek te houden door te faken dat je uit de Verenigde Staten komt. Volg daarvoor de volgende stappen:

1. Log je huidige Apple ID uit.
2. Ga naar de App Store en download een willekeurige app (je kunt Paper nog niet vinden).
3. Apple vraagt je in te loggen met je Apple ID. Deze heb je nog niet dus maak een nieuwe aan.
4. Zorg ervoor dat je de Verenigde Staten (of United States) als land/locatie selecteert.
5. Zet je betaalgegevens op ‘None’ en vul een Amerikaans woonadres in. Zoek via Google de adresgegevens van bijvoorbeeld een winkel in New York.
6. Doorloop alle stappen.
7. Verifieer je account.
8. Klaar en download Paper.

Zo ziet het eruit en is het de moeite waard?

Wij hebben al even met de app gespeeld dus kunnen er hopelijk iets zinnigs over zeggen. Nadat we de app installeerden werd er eerst vriendelijk uitgelegd hoe de app werkt. Simpel! De bovenste helft van het scherm kun je customizen door verschillende secties toe te voegen. Deze secties zijn wel Amerikaans georiënteerd. Kies bijvoorbeeld uit informatie over Tech, Sport en wetenschap. Informatie van je Facebook-feed wordt automatisch toegevoegd. Dit is een soort carousel dat steeds nieuwe updates toont. Voornamelijk beeld, weinig tekst.

 
De onderste helft wordt gevuld met nieuws van het onderwerp dat bovenin centraal staat. Heb je je facebook-feed geselecteerd dan blader je onderin horizontaal – in plaats van verticaal bij de originele app – door de content. Het is te vergelijken met het lezen van een krant. Selecteer je de sectie Tech, dan zie je alleen tech-gerelateerde content. Zie je iets interessants? Swipe het artikel omhoog zodat je volledige scherm ermee wordt gevuld. Dit werkt soepel. Wil je meer weten? Klik erop en het artikel wordt, net zoals een krant, opengevouwen en je kunt het artikel lezen. Uitgelezen? Veeg het artikel naar beneden en je klapt ‘m weer dicht. In de modus waarop het volledige scherm met een artikel is gevuld kun je overigens ook met een swipe van rechts naar links het volgende bericht in volledig scherm bekijken. Paper reageert hier snel. De artikelen kun je natuurlijk liken, delen en kun je een comment achterlaten. Wil je weer naar de ‘homepage’? Swipe nogmaals naar beneden.

 
Wil je je instellingen veranderen of je status bijwerken? Swipe vanuit het hoofdscherm naar beneden en je kunt je persoonlijke Facebook-pagina bekijken, een post maken, je secties bepalen en de instellingen veranderen.

Wij kunnen alleen maar zeggen dat de interface super nice is. De gebruiksvriendelijkheid is goed, je leert de app snel kennen en we denken dat je niet meer terug wil naar de originele app. De afzender van het bericht is duidelijk doordat de profielfoto samen met de naam altijd op dezelfde plek wordt getoond. Wat ook awesome is, is dat Facebook foto’s altijd in volledig scherm wil tonen. Wil je een foto bekijken die in de landschap-modus is gemaakt? Open de foto en draai je phone van binnen naar buiten. Hierdoor kun je de volledige foto bekijken. En misschien wel het mooiste. Facebook Paper is (nu nog) reclamevrij. Geen vervuiling in je feed.

 
Zijn er dan ook minpunten aan de app? Om eerlijk te zijn vinden we het icoon van Paper niet zo mooi. Minimalistisch, maar het kan wellicht beter. Je bent binnen de secties afhankelijk van de nieuwsmedia die Facebook heeft uitgezocht en welk nieuws Facebook zelf voor je heeft uitgezocht. Maar gelukkig kun je nog gewoon door je eigen nieuwsoverzicht bladeren. Puik werk Facebook! The Verge was er natuurlijk snel bij en ging bij Facebook langs om met de creators van Paper te praten. Check it out, want het geeft je nog een betere indruk van de app.

Het is overigens nog maar de vraag hoe lang Facebook de naam Paper mag gebruiken. FiftyThree beschikt namelijk al over de app Paper en geeft op hun site aan dat ze niet willen dat Facebook de naam nog langer gebruikt.

Reageer op artikel:
Facebook Paper: Zo download je het in Nederland; zo ziet het eruit
Sluiten