Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 18 juni 2020

Facebook laat Amerikaanse gebruikers politieke advertenties blokkeren

De Verkiezingen in de Verenigde Staten komen steeds dichterbij. Voor Facebook een reden om al maatregelen aan te kondigen.

Hoewel de Amerikaanse presidentverkiezingen op 3 november 2020 zijn, heeft Facebook nu al maatregelen aangekondigd rondom haar diensten. Zo gaan Facebook en Instagram geen politieke advertenties tonen als gebruikers daar geen zin in hebben. Zij kunnen dit aanvinken in hun instellingen.

Verkiezingen op Facebook

Er zijn nu al verkiezingsspotjes in de Verenigde Staten te zien. Bij advertenties op sociale media is het nu nog de stilte voor de storm. Toch gaan er vermoedelijk hele campagnes van start op Facebook, Twitter en Instagram. Facebook kreeg de afgelopen jaren flinke kritiek om politieke advertenties. Mensen waren boos omdat het platform leugens en misleidende claims weergaf op de tijdlijnen van mensen.

Geen regulatie

Mark Zuckerberg liet recent nog weten dat het zijn taak niet is om advertenties te controleren. “Facebook moet geen scheidsrechter worden van wat iedereen online zegt.” Deze reactie gaf hij op de maatregelen die Twitter nam door factcheck-labels te plaatsen bij tweets rondom Trump. De uitspraak van Zuckerberg zorgde voor flink wat ophef. Een aantal medewerkers van Facebook waren het dan ook niet eens met de CEO van hun bedrijf.

Facebook gaat wel aandacht aan de verkiezingen geven, maar op een andere manier. Het medium komt met een speciale pagina waar het informatie wil geven aan mensen over de verkiezingen en hoe mensen kunnen stemmen. Zijn doel is om vier miljoen mensen zich te laten registreren om te stemmen.

Het uitschakelen van (politieke) advertenties

Het zien van minder politieke advertenties op Facebook kan op verschillende manieren. De eerste is om op het informatievakje boven de advertentie te klikken. Dan krijg je een klein optie-menu. Hier kun je kiezen om minder van dit soort advertenties te ontvangen. Ook kun je het aangeven bij je advertentie-instellingen in de opties. In Nederland kun je in dit menu al instellen dat je geen advertenties over alcohol, huisdieren en opvoeding wil zien.

In het voorjaar van 2021 staan parlementsverkiezingen in Nederland op het programma. Het is nog onbekend of Facebook tegen die tijd ook advertenties van Nederlandse politieke partijen blokkeert.

Reageer op artikel:
Facebook laat Amerikaanse gebruikers politieke advertenties blokkeren
Sluiten