Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 30 mei 2019

Facebook minder populair? Deze cijfers geven het antwoord!

De tijd de Facebook het populairste platform ter wereld was lijkt inmiddels achter ons te liggen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het uit de hand gelopen project van Mark Zuckerburg steeds minder gebruikt wordt. Wat hier precies de reden voor is blijft echter nog vaag.

Facebook: het aantal gebruikers neemt af

Facebook was voorheen een platform waar we uren aan kwijt waren. Met name vanwege de eindeloze stroom aan vakantiefoto´s, grappige filmpjes en de gekste nieuwsartikelen. Een recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat we sinds vorig jaar steeds minder tijd aan de dienst zijn gaan besteden.

Waar in 2017 de gemiddelde Amerikaan gemiddeld nog zo´n 41 minuten op het platform actief was, blijkt dat in 2018 nog maar 38 te zijn. Dit klinkt misschien als een minuscuul verschil, maar op jaarbasis is het wel degelijk een groot vermindering. Ook in Nederland is het gebruik flink gedaald.

Facebook Mark Zuckerberg

Wat precies de reden is voor deze terugval is niet helemaal duidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met de inspannen om clickbait berichten te verbergen. Ook de recente privacyschandalen en de mensen die hun profiel daardoor verwijderd hebben zouden hieraan bijgedragen kunnen hebben. Facebook zelf voelde echter niet de behoefte om te reageren.

Het lijkt ons in ieder geval niet nodig om medelijden met het bedrijf te hebben. Het platform wordt maandelijks nog steeds door zo´n 2,3 miljard mensen gebruikt, dus je kunt eigenlijk niet zeggen dat het slecht gaat.

Instagram

Facebook´s hippe neefje Instagram (dat ook in handen is van het bedrijf is) wordt juist alsmaar populairder. In 2016 zaten mensen gemiddeld 22 minuten op het platform en vorig jaar is dat verhoogd naar 26 minuten. Waarschijnlijk omdat er stiekem toch behoefte is aan een alternatief voor Facebook.

Desondanks heeft het populaire fotoplatform onlangs besloten om haar losstaande berichten-app stop te zetten. Dit terwijl Facebook´s Messenger juist nog volop actief is.

Reageer op artikel:
Facebook minder populair? Deze cijfers geven het antwoord!
Sluiten