Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 8 okt 2018

Facebook onthult slimme videoschermen Portal en Portal+: dag privacy?

Na de onthulling meerdere keren uitgesteld te hebben vanwege privacy-schandalen, heeft Facebook zojuist alsnog twee slimme schermen onthuld. Maak kennis met de Facebook Portal en Facebook Portal+.

Facebook Portal en Portal+ onthuld

De Portal is een slim 10-inch scherm, met de Portal+ haal je een 15-inch scherm in huis. Het grotere model kan zelfs wisselen tussen portret- en landschapsmodi. Maar wat zijn het precies?

Facebook legt in de lancering van zijn eerste fysieke gadgets vooral de nadruk op videobellen. Op het eerste oog doen de Portals simpelweg denken aan de Amazon Echo Show, en Google’s aankomende Google Home Hub.

Het sociale netwerk zegt zich te onderscheiden met behulp van de slimme ingebouwde Smart Camera. De sensor weet automatisch waar jij in de kamer bent, en zal geheel uit zichzelf jou volgen en scherpstellen. Ben je verder weg? Dan zoomt de camera automatisch voor je in.

Facebook Portal Facebook Portal+

Smart Sound zorgt er vervolgens voor dat achtergrondgeluid tijdens videochats wordt weggefilterd, en verhoogt het volume van jouw stem. Zo bieden de Facebook Portal en Portal+ volgens de makers een significant betere gebruikservaring dan de videobel-schermen van de concurrentie.

Wij van WC-Eend dus, maar het klinkt allemaal veelbelovend. Je kunt met de slimme schermen je vrienden bellen middels Facebook Messenger, ook als ze zelf geen Portal hebben. Groepsgesprekken kunnen met maximaal zeven mensen gehouden worden.

Amazon’s Alexa

 

Het is 2018, dus een product als de Portal kan niet zonder slimme assistent gelanceerd worden. In plaats van de al eerder gelekte eigen assistent die in ontwikkeling is, werkt Facebook vooralsnog samen met Amazon. De slimme assistent Alexa huist dus in de gloednieuwe gadgets. Middels het commando “Hey Portal” kun je de schermen hands-free bedienen.

Facebook Portal Facebook Portal+

De onthulling van deze gadgets kun je op zijn zachtst gezegd lichtelijk ongemakkelijk noemen. Gezien de talloze data-schandalen die Facebook ondertussen achter de rug heeft, is het pittig om de consument te overtuigen dat hij of zij het sociale netwerk kan vertrouwen.

Privacy?

Een camera in je woonkamer plaatsen van de fabrikant die jouw data heeft gelekt? Dat is een tough sell. Gelukkig heeft Facebook dat zelf ook door. Daarom zitten er een aantal handige features ingebakken die de Facebook Portal veiliger maken.

Je kunt de camera en het scherm uitzetten met een enkele tap, en er zit een fysieke cover mee waarmee je de Smart Camera kunt afdekken. Dat is naar verluidt een last-minute toevoeging geweest, na de recente privacy-problemen van het sociale netwerk.

Facebook Portal Facebook Portal+

Ook belooft het bedrijf dat het niet luistert naar de gesprekken die je middels de Portal voert. Bovendien worden de gesprekken ook niet opgeslagen. De slimme features van de assistent en de camera worden bovendien lokaal uitgevoerd, niet via de servers van Facebook.

Is dat genoeg voor jou om het bedrijf toch te vertrouwen, ondanks dat er genoeg concurrentie en dus alternatieven zijn? Voorlopig hoef je die keuze nog niet te maken, want vooralsnog zijn de Portal en Portal+ enkel in Amerika verkrijgbaar. De kleine Portal gaat 199 dollar kosten, de Portal+ kost 349 dollar.

 

Reageer op artikel:
Facebook onthult slimme videoschermen Portal en Portal+: dag privacy?
Sluiten