Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 21 sep 2018

‘Portal: Facebook kondigt binnenkort slimme speaker met scherm aan’

Smart home is allang geen niche meer. Dat bewees Amazon afgelopen week met een berg aan Echo-onthullingen. 14 nieuwe gadgets, om precies te zijn. Ook Google en Apple zetten flinke stappen met hun eigen slimme speakers. De volgende? Facebook, met de Facebook Portal.

Facebook Portal: slimme speaker met scherm

Vlak voor het hele Cambridge Analytica-schandaal was het al duidelijk dat het sociale netwerk zeer binnenkort zijn slimme speaker zou gaan onthullen. Na dat privacy-schandaal heeft Facebook de onthulling echter wijselijk uitgesteld. Een camera middenin de kamer van consumenten zetten die geschokt zijn over hun privacy? Niet zo slim.

Apple worstelt nog steeds met de smart home-markt. Het is absoluut tijd voor een HomePod-mini, maar een onthulling blijft voorlopig uit. Facebook’s video chat-gadget staat echter wel op de planning. Naar verluidt zelfs voor zeer binnenkort.

Amazon Echo Link Amp Alexa
De nieuwe Echo Show

Betrouwbare bronnen beweren dat het apparaat volgende week geïntroduceerd zal worden. De Facebook Portal, zoals de gadget naar verluidt heet, is een directe tegenhanger voor de Amazon Echo Show. Daarvan werd gisteren de tweede generatie onthuld.

Sterker nog, Facebook’s video chat-gadget maakt volgens insiders zelfs gebruik van Alexa. Oftewel, de assistent van de Echo-serie. We weten al een tijdje dat het sociale netwerk aan een eigen assistent werkt, met de codenaam Aloha.

Privacy is key

Voorlopig is dat project blijkbaar nog even uitgesteld, om controverse te voorkomen. Door de technologie te baseren op de slimme assistent van Amazon, kan Facebook wegblijven van glad ijs.

De Facebook Portal heeft naar verluidt zelfs een privacy shutter, waarmee de wide-angle camera bedekt kan worden. Diezelfde camera kan naar verwachting automatisch mensen herkennen en volgen terwijl ze door de ruimte bewegen. Althans, mits je daarmee akkoord gaat.

Al met al is het nog steeds ontzettend glad ijs, zeker na de opheft rondom privacy van eerder dit jaar. Kan Facebook het vertrouwen van de consument nog terug winnen? Grappig genoeg heeft het bedrijf het schuifje voor de camera pas op het laatste moment ontwikkeld, “als antwoord op het verminderde vertrouwen van het publiek.” Facebook weet zelf dus ook drommels goed hoe precair zijn situatie is.

Facebook Portal

De vraag blijft hoeveel gebruikers hardware van Facebook zullen kopen. De 7-inch Echo Show en zijn nieuwe 10-inch opvolger kosten respectievelijk 130 dollar en 230 dollar. De Portal komt naar verwachting in twee formaten uit, voor 300 dollar en 400 dollar.

Bovendien heeft Amazon al een compleet ecosysteem voor je klaar staan. Wat dat betreft kiest Facebook voor een interessante strategie, nu speakers van derde partijen ook in combinatie met andere Echo producten gebruikt kunnen worden. Volgende week horen we meer!

 

Reageer op artikel:
‘Portal: Facebook kondigt binnenkort slimme speaker met scherm aan’
Sluiten