Facebook vertelt waar posts van populaire pagina’s vandaan komen

Facebook laat in het vervolg voor een specifieke groep gebruikers zien waar posts van populaire pagina’s vandaan komen. Het gaat om pagina’s met een groot bereik. Deze verandering wordt ook doorgevoerd bij zusterdienst Instagram.

Onder elk gedeeld bericht op zo’n populaire pagina met een groot bereik staat bijvoorbeeld het land waar de informatie vanuit gedeeld is. Zodoende hoopt het sociale netwerk dat mensen meer inzicht krijgen over het soort informatie dat ze lezen. Het kan hen helpen te bepalen of informatie betrouwbaar is of niet. Helaas heeft het bedrijf niet laten weten wat het schaart onder pagina’s met een groot bereik. Dat kunnen dus miljoenen volgers zijn, maar ook duizenden. Daar is nu niets over bekendgemaakt.

Facebook toont locatie berichten van populaire pagina’s

De verandering wordt eerst doorgevoerd aan populaire pagina’s buiten de Verenigde Staten. Die pagina’s moeten dan wel een groot bereik hebben in de VS. Met de nieuwe feature hoopt Facebook dat de aankomende verkiezingen in dat land zo eerlijk mogelijk verlopen. Via advertenties en verschillende berichten wordt er nog wel eens wat nepnieuws verspreid, dus dit lijkt een welkome toevoeging te zijn. Het is vooralsnog niet duidelijk hoe het bedrijf omgaat met gebruikers die dan een VPN gebruiken om te posten.

Facebook-pagina's
Facebook-pagina’s tonen locaties. (Afbeelding: Facebook)

Dit is overigens niet het enige dat Facebook doet in een poging de verkiezingen in de VS zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Sinds 2016 en de verkiezing van toen, vecht het medium actief tegen de verspreiding van nepnieuws. Zo werd eerder Facebook Protect uitgerold, waarmee presidentskandidaten en hun medewerkers hun accounts extra goed kunnen beveiligen. Ook worden posts met foutieve informatie duidelijk gelabeld en zijn er inmiddels vier complete netwerken aan accounts (uit Iran en Rusland) verwijderd.

Die accounts zouden onder valse identiteiten mensen om de tuin willen leiden met allerlei nieuwsberichten die niet kloppen. Hoewel de nieuwe verandering niet het type content verandert dat op het medium gedeeld wordt, wordt het wel voor gebruikers duidelijk waar die informatie vandaan komt.

Facebook

Reageer op artikel:
Facebook vertelt waar posts van populaire pagina’s vandaan komen
Sluiten