Rutger Houweling
Rutger Houweling Apps 4 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Facebook presenteert ‘Facebook Home’ voor Android (video preview)

Mark Zuckerberg heeft net ‘Facebook Home’ gepresenteerd. Geen nieuwe telefoon, maar een aangepaste interface voor Android. Of misschien beter gezegd een aantal apps waarmee Facebook volledig wordt geïntegreerd in een Android-phone. De eerste smartphone die over Facebook Home gaat beschikken is de HTC First en zal vanaf 12 april in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn. Heb je een HTC One, One X(+), Samsung Galaxy S3, Galaxy S4 of een Note II? Geluksvogels. Dan kun je de software vanaf 12 april op je phone installeren door ‘m simpelweg te downloaden in de Google Play Store.

Wat houdt Facebook Home in?

De Cover Feed verandert je Android-thuisscherm in een Facebook nieuwsfeed met berichten en foto’s die vrienden gedeeld hebben. Zuckerberg gaf dan ook aan dat telefoons van tegenwoordig niet meer om apps gaan, maar om vrienden. Notificaties worden tevens groot getoond met de gezichten en namen van de vrienden die een bericht hebben gestuurd. Je ziet dus geen apps meer op het thuisscherm.

Een andere functie is Chat Heads. Dit is de nieuwe berichtenfunctie van Facebook. Geen notificatie met een ééntje als iemand iets tegen je zegt, maar een ronde profielfoto van je Facebookvriend met daarnaast de boodschap. Dit zie je ook als je in andere apps aan het werk bent. Briljant is dat je het gesprek als een laag over die geopende app kunt voeren. De app afsluiten hoeft dus niet. Meerdere chatheads in beeld is mogelijk. Ben je klaar met ‘praten’? Dan veeg je de chatheads weg. Gelukkig kun je een chathead ook verbergen, want ook Facebook snapt dat je niet altijd een chathead in beeld wil.

Aangezien apps niet meer op het thuisscherm te zien zijn moeten ze wel een plekje hebben gekregen. Hiervoor heeft Facebook een aparte app launcher ontwikkeld. In de app launcher staan je apps (zestien per pagina) en zitten er drie buttons in verwerkt waarmee je direct berichten, foto’s en video’s kunt plaatsen op Facebook. De app launcher is gemakkelijk via een swipe naar rechts op te vragen.

De eerste ‘Facebook-phone’, de HTC First is een middenklasser met een 4,3-inch touchscreen (1280 x 720 pixels), een dual-core Qualcomm Snapdragon 400 processor en een 5MP-camera. De First zal draaien op Android 4.1 en ondersteunt 4G. Het is nog onbekend wanneer de phone naar Nederland komt. In de Verenigde Staten zal-ie vanaf 12 april in combi met een abonnement voor honderd dollar te koop zijn in de kleuren zwart, wit, rood en lichtblauw. In de aankomende maanden zal Facebook Home ook voor tablets beschikbaar worden.

Wat is jullie eerste indruk van Facebook Home? Laat het ons hier weten.

Een diepte preview van The Verge:

Check hier een samenvatting van het Facebook Home-event + een demo van Facebook Home:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Facebook presenteert ‘Facebook Home’ voor Android (video preview)
Sluiten