Mark Hofman
Mark Hofman Tech 14 mei 2019

Eindelijk privacy? Facebook mogelijk 20 jaar onder de loep!

Facebook en privacy: het is alles behalve een goed huwelijk. Het ene schandaal na het andere volgde voor het social media bedrijf en het vertrouwen in Mark Zuckerberg is minder dan ooit. Vorige maand kondigde het bedrijf aan dat er meer op privacy gelet gaat worden, maar dat is volgens de Amerikaanse regering niet genoeg. Het zou zomaar eens kunnen dat de FTC het bedrijf twintig jaar onder de loep gaat houden. 

FTC houdt Facebook nauwlettend in de gaten

Als Facebook in 2018 ergens progressie in heeft getoond, dan is het wel het verliezen van vertrouwen. Het ene schandaal met persoonlijke gegevens werd opgevangen door het andere. Of het nu gaat om wachtwoorden die open en bloot op straat lagen of persoonlijke gegevens die verkocht werden: het bedrijf heeft zich alles behalve populair gemaakt het afgelopen jaar. Vorige maand kondigde het platform aan dat er meer gelet gaat worden op privacy, maar die oplettendheid komt mogelijk niet alleen van het bedrijf zelf.

Het Amerikaanse persbureau Reuters brengt naar buiten dat de Amerikaanse regering mogelijk de privacy policies en praktijken sterk in de gaten gaat houden. De Federal Trade Commision (FTC) is op dit moment bezig met een onderzoek op dat gebied. Het probeert uit te zoeken of Facebook een afspraak met de regering, uit 2011, heeft geschonden waarin het bedrijf duidelijk maakte dat het zorgzaam om zou gaan met persoonlijke gegevens. De zoektocht naar het antwoord op die vraag startte nadat het Cambridge Analytica drama plaatsvond. Al weten we het antwoord inmiddels allemaal wel.

Consequenties voor Facebook!

Facebook en de FTC zijn al maanden bezig om tot een schikking te komen in het onderzoek. Zo meldde het eerste bedrijf vorige maand nog dat het 3 miljard dollar apart heeft gezet om boetes te betalen die gepaard gaan met hun fouten. Wel maakte Facebook bekend dat het zomaar eens kan zijn dat de boete een prijs van 5 miljard dollar inhoudt. Zo hoog was een boete van de FTC nog nooit tegenover een techbedrijf.

Mark Zuckerberg Facebook

Maar daar blijft het niet bij. Mocht Facebook akkoord gaan met de consequenties die aan hun fouten verbonden zijn, zou dat betekenen dat ze sterk onder de loep gehouden worden. In 2011 werd er al toestemming gegeven dat de FTC voor twintig jaar lang, om de twee jaar, inzicht zou krijgen in de praktijken en privacy policies van het bedrijf. Volgend de bronnen van Reuters gaat dat nu veranderen naar permanente toezicht voor twintig jaar.

Kortom: Facebook wordt flink onder de loep genomen door de FTC. Althans, als de twee partijen er met elkaar uitkomen dan.

Reageer op artikel:
Eindelijk privacy? Facebook mogelijk 20 jaar onder de loep!
Sluiten