Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 7 mrt 2019

Plottwist: Mark Zuckerberg kondigt koerswijziging Facebook aan

Mark Zuckerberg is er in een online gedeelde video duidelijk over: Facebook gaat het roer volledig omgooien na alle recente privacyschandalen. Geen kleine aanpassing, maar een rigoureuze koerswijziging.

Facebook gaat focussen op privacy

Zoals de CEO het zelf samenvat: “Facebook wordt een privacy-focused communicatieplatform.” Privacy wordt volgens Zuckerberg dus niet langer een bijzaak, maar de primaire focus van het sociale netwerk.

Ooit richtte hij Facebook op als een platform dat de wereld moest gaan verbinden, om de wereld opener te maken. De nieuwe koers staat volgens velen lijnrecht tegenover de originele visie van Mark Zuckerberg.

“Op privacy gefocuste platformen worden belangrijker dan de open platforms van vandaag. Privacy geeft mensen de vrijheid zichzelf te zijn en de mogelijkheid op een natuurlijkere manier te communiceren”, aldus Zuckerberg.

Wijzigingen en cynisme

Privé-berichten gaan niet langer enkel op WhatsApp versleuteld worden, maar ook op Messenger en Instagram Direct.

Facebook gaat nog verder. Zo gaat het bedrijf niet langer datacenters bouwen in landen die mensenrechten schenden en toegang tot de data willen. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is China. Daarmee gaat het sociale netwerk zelfs verder voor je privacy dan Apple.

Althans, dat is wat Zuckerberg belooft. In de context van de afgelopen jaren is het niet meer dan logisch dat iedereen vrij cynisch op deze ware plottwist reageert.

De oprichter van Facebook zag dat echter al aankomen:

“Ik kan me voorstellen dat mensen wantrouwend zijn over het feit dat juist Facebook een privacy-platform bouwt. We hebben nou eenmaal geen goede reputatie als het om privacybescherming gaat. Maar we hebben meerdere malen aangetoond dat we in staat zijn services te ontwikkelen die mensen echt willen, waaronder privécommunicatie.”

Hier kun je zijn complete bericht en video bekijken. Geloof jij dat Facebook echt zijn leven gaat beteren, of is dit een slechte poging om PR-schade te beperken? Laat het hieronder weten:

Reageer op artikel:
Plottwist: Mark Zuckerberg kondigt koerswijziging Facebook aan
Sluiten